Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

14/9/2007 - Gemeente Voerendaal start project Vereniging van de Toekomst.

Verenigingen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in gemeenten. Gelukkig kent Voerendaal een gevarieerd en actief verenigingsleven. Maar de algemene tendens is, dat verenigingen zich in toenemende mate voor problemen geplaatst zien.

Daarnaast ontwikkelt de samenleving zich zodanig, dat de vraag is gerechtvaardigd wat de toekomstige rol van de verenigingen is binnen de gemeenschap.

Problemen en ontwikkelingen waaraan moet worden gedacht zijn:


· Minder jeugd, meer ouderen en meer verschillende nationaliteiten en culturen;


· Afname betrokkenheid bij verenigingen/vrijwilligers;


· Concurrentie van commerciële aanbieders;


· Wet- en regelgeving waaraan moet worden voldaan;


· Financiële problemen;


· Veranderende behoeften (individualisering, zap-gedrag)


· Sport, beweging en gezond leven staan volop in de belangstelling;


· Sport en onderwijs, sport en jeugd en sport en ouderen zijn belangrijke themas.

Gemeenten kunnen hierop inspelen met onder andere lokaal sportbeleid. Voor de uitvoering daarvan moeten ze echter een beroep doen op het verenigingsleven. (Sport-)verenigingen zullen in dat kader op tijd moeten anticiperen op en meegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen.

Dit alles is voor het college van burgemeester en wethouders van Voerendaal aanleiding om deel te nemen aan het project de vereniging van de toekomst van het Huis voor de Sport Limburg. Het is de bedoeling verenigingen en lokale bestuurders hiermee op weg te helpen naar de vereniging van de toekomst. Binnenkort is de aftrap van dit project.

Op 2 oktober a.s. is er van 19.30-21.30 uur een startbijeenkomst Vereniging van de toekomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Hiervoor zijn de sport-, jeugd- en speeltuinverenigingen en de basisscholen uitgenodigd.

Het gemeentebestuur hoopt dat van alle organisaties afvaardigingen aan de startbijeenkomst deelnemen om zo samen aan de leefbaarheid van Voerendaal en de toekomst van het verenigingsleven te kunnen werken. De verenigingen helpen dan ook mee met de realisatie van de in de gemeentelijke Visie 2018 opgenomen doelen:


* Vitale verenigingen

* Ondersteuning vrijwilligerswerk

* Brede basisscholen in alle kernen met dagarrangementen voor kinderen

* Evenementen voor jongeren

* Veilig en gezond jong in Voerendaal.