Politieacademie


Resultaten onderzoek Jaarwisseling: Hoezo Rustig?!

De resultaten van het onderzoek dat de Politieacademie heeft gedaan naar de jaarwisseling liegen er niet om: in tegenstelling tot de gebruikelijke berichtgeving dat de jaarwisseling - op enkele incidenten na- rustig is verlopen, is er wel degelijk sprake van een serieus en structureel probleem rond de jaarwisselingen.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat incidenten zich concentreren in sommige stedelijke gebieden. De jaarswisseling is in die stedelijke gebieden bij uitstek een gelegenheid voor het beslechten van oude vetes en voor doelgerichte criminele activiteiten. Daarnaast is, vooral in volkswijken en sommige dorpen van de zogenaamde âbible beltâ, sprake van een doorgeschoten traditie waarbij âalles moet kunnenâ en geweld gepleegd wordt tegen politie en andere hulpverleners.

Door heel Nederland gaat daarnaast een traditie van veel lawaai, vuur en alcohol gepaard met veel overlast. In stedelijke gebieden ontstaat een gelegenheidsstructuur voor crimineel gedrag jegens andere burgers of de overheid, brandweer en politie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in sommige steden en dorpen inmiddels een effectieve aanpak is ontwikkeld. De lessen daaruit worden in het rapport geformuleerd. Belangrijk daarin is onder andere een goede samenwerking tussen politie en lokaal bestuur.

Achtergrond
Begin dit jaar was de jaarwisseling nadrukkelijk in het nieuws en er ontstond discussie over de vraag hoe rustig of onrustig de jaarwisseling was verlopen. In de media is in klare taal door enkele actoren stelling genomen tegen het geweld, de overlast, de criminaliteit en de branden die ieder jaar rond oud en nieuw weer verspreid door het land de hulpdiensten zwaar op de proef stellen.

De discussie over de jaarwisseling 2006-2007 is voor het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing van de Politieacademie, dat in haar onderzoekprogramma al aandacht besteedde aan de gang van zaken rond jaarlijks terugkerende evenementen, aanleiding geweest om, in samenwerking met het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, de veiligheidssituatie en het veiligheidsbeleid rond jaarwisselingen te onderzoeken. Dit onderzoek levert een bijdrage aan de voorbereiding van de komende jaarwisselingen.

Lectoraat
De Politieacademie heeft verschillende lectoraten ingesteld om haar kennisfunctie verder te ontwikkelen. Deze richten zich op het vermeerderen van praktisch relevante politiekundige kennis en het versterken van de verbinding tussen theorie, politiepraktijk en politieonderwijs.

Het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie bestudeert hoe geweld of gevaar in de interactie tussen burgers en politie vermeden of gereduceerd kan worden. Het onderzoek naar de jaarwisselingen is daar een voorbeeld van.


---

-----