Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Varen doe je samen

Toespraak | 04-09-2007 | IJmuiden | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

De HISWA te water met al z'n schepen en z'n liefhebbers van de watersport vormt een fantastische achtergrond voor de ondertekening van ons convenant `Varen doe je samen'. Sommigen mensen varen voor hun plezier, wat hier goed te zien is. Anderen varen om er hun brood mee te verdienen. Nu zowel de pleziervaart als de beroepsvaart fors groeit, groeit ook de kans dat die twee in elkaars vaarwater komen. En daarmee heb ik gelijk de essentie van ons convenant te pakken.

De bedoeling van het convenant is het vergroten van de verkeersveiligheid op het water. Op bepaalde momenten is het ronduit druk op sommige knooppunten. En dan is het dus opletten geblazen. Voor de recreanten kan een groot binnenvaartschip, met de bijbehorende grote golven, toch heel plotseling opdoemen. En binnenvaartschepen hebben een grote dode hoek, waar een plezierjacht makkelijk in kan verdwijnen. Tot nu toe is het op het water overigens behoorlijk veilig, qua absolute aantallen ongevallen. Dat moeten we ook vooral zo houden. Maar mensen voelen zich niet altijd veilig. Ik vind het dan ook heel mooi dat wij de met `Varen doe je samen' de feitelijke én gevoelsmatige veiligheid gezamenlijk gaan oppakken.

De ondertekenaars van dit convenant zijn schatplichtig aan de pilot `Varen doe je samen', een initiatief van een aantal van u uit 2004. Alle onduidelijke en onoverzichtelijke vaarwegknooppunten van Noord- en Zuid-Holland werden door u letterlijk in kaart gebracht, met aanwijzingen voor de schippers. Dit was een groot succes, en een goede hulp bij het passeren van deze knooppunten. Het eerste project onder de paraplu van ons convenant is dan ook het maken van een zelfde soort vaarkaart, maar dan één die het hele land dekt. Voor het beschrijven van de knooppunten is met dit convenant nu structurele financiering. Een ander belangrijk onderdeel van ons eerste project is de `Varen doe je samen'- website, met daarop het laatste nieuws over werkzaamheden, verkeersregels en tips. Die combinatie van kaart en website zal vele recreatie- en beroepsvaarders tot hulp zijn.

Het convenant is het resultaat van een unieke samenwerking tussen partijen die elkaar lang niet altijd weten te vinden. Belangrijke vertegenwoordigers uit de binnenvaartwereld én uit de recreatievaart werken samen met de grote havens en de vaarwegbeheerders: IPO, de havenbedrijven Amsterdam, Rotterdam en Groningen, HISWA, ANWB, Schuttevaer, KNWV, SRN en natuurlijk het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Juist deze brede samenwerking heeft geleid tot dit mooie resultaat. Voor mij geeft het ook aan dat we niet met de vinger wijzen, wie nu het vaarwater minder veilig lijkt te maken. In tegendeel, we gaan mét elkaar aan de slag om de veiligheid te vergroten.

In september neemt de Stichting Recreatietoervaart Nederland het stokje over van Verkeer en Waterstaat, wat betreft de uitvoering van dit eerste project van het convenant. Ik wens u daar alvast alle succes bij. Maar voor het zover is, hebben wij zo eerst een convenant te ondertekenen.

Dank u wel.