Academisch Ziekenhuis Groningen

Sportieve toptalenten zijn op school ook succesvol

Ook jonge voetballers volgen vaker dan gemiddeld een vwo-opleiding

17 september 2007 Sportieve toptalenten volgen veel vaker dan gemiddeld een vwo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek dat de sectie Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen / Rijksuniversiteit Groningen deed in samenwerking met NOC*NSF. Liefst 38% van de Nederlandse sporttalenten is een vwo-leerling. Het percentage toptalenten dat een vwo-opleiding volgt is hoog in vergelijking met het landelijke gemiddelde van circa 16%.

Algemene cognitieve vaardigheden spelen een sleutelrol in het behalen van de goede prestaties van de talenten. Dit geldt niet alleen in de sport, maar zeker ook voor hun schoolprestaties. Zo blijken de talenten zich te onderscheiden in bijvoorbeeld plannen en daarnaast zijn zij bovengemiddeld gemotiveerd in sport- en schoolgerelateerde taken.

Het uiteindelijke verschil of de sporttalenten de top dan wel de subtop bereiken, ligt verscholen in het benutten van hun cognitieve vaardigheden. Wanneer de zwaarte van de taken stijgt, door bijvoorbeeld een hoger schoolniveau of een groter aantal uren dat een talent moet besteden aan trainingen, zijn toptalenten eerder geneigd om deze cognitieve vaardigheden aan te wenden.

Voetbaltalenten
Ook wanneer gekeken wordt naar schoolprestaties van jonge getalenteerde voetballers, blijkt dat circa dertig procent op het vwo zit.

Begeleiding talenten
Het onderzoek heeft twee interessante implicaties. De gevonden resultaten kunnen bijdragen aan een betere begeleiding van getalenteerde atleten in de combinatie sport en school. Verder onderstrepen de uitkomsten van dit onderzoek het grote belang van sport, ook voor reguliere kinderen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 595 sporttalenten in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.