Gemeente Winschoten


Delegatie uit Winschoten bezoekt partnerstad Plonsk

Zondag 16 september tot woensdag 19 september zal een delegatie uit Winschoten de Partnerstad Pl/onsk in Polen bezoeken. Het doel van het bezoek
is een besluit nemen welke gezamenlijke projecten de steden gaan uitvoeren.
De mogelijkheden voor economische samenwerking zullen worden onderzocht.
De delegatie uit Winschoten zal samen met de burgemeester en vertegenwoordigers
van de ambtelijke organisatie van Pl/onsk bespreken wat de mogelijkheden zijn voor gezamenlijke projecten voor de beide steden. Het doel is om aan het einde van het bezoek
een besluit te nemen welke projecten de beide steden gaan uitvoeren. Tevens zullen er afspraken worden gemaakt over de vervolgstappen. Martien de Vries, directeur openbare bibliotheek Oldambt en voorzitter van de regiegroep Winschoten- Pl/onsk, zal met name mee gaan om te praten over projecten op cultureel gebied.

Leden van de delegatie september:
Anton Saman Manager afdeling ruimtelijke ontwikkeling gemeente Winschoten
Manja van der Zee PNO Consultants, subsidiecoördinator gemeente Winschoten
Jans Pals Raadslid gemeente Winschoten
Martien de Vries Voorzitter regiegroep Pl/onsk, directeur openbare bibliotheek Oldambt
Jan Willem Wolff Moderator, consultant-to-the-team directeur van Wolff Management Consultancy
S.A. Bialek Poolse tolk en beëdigd vertaler

Onderzoek ETS (Europese Territoriale Samenwerking) (Interreg IV) Het subsidieadviesbureau PNO Consultants heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor subsidies voor onder andere gezamenlijke projecten tussen Winschoten en Pl/onsk. In augustus 2007 is dit onderzoek ETS/ Interreg IV afgerond. Interreg IVC voor Interregionale Samenwerkingsprojecten biedt kansen voor deze samenwerking. Hiervoor kan een project dat gericht is op kennisuitwisseling op het gebied van innovatie, kenniseconomie, milieu en risicopreventie ingediend worden. De regiegroep Winschoten - Pl/onsk heeft daarom besloten om een kleine delegatie Pl/onsk te laten bezoeken om de mogelijke projecten te bespreken. Na het bezoek in september zal worden besloten of er een Interreg IVC aanvraag wordt ingediend.

Stedenband Winschoten - Pl/onsk
Sinds 2002 heeft Winschoten een officiële stedenband met Pl/onsk, een stad vergelijkbaar met Winschoten. De samenwerking richt zich op culturele, onderwijskundige, economische, milieukundige en sociale aspecten. Sinds 2000 zijn er wederzijds verschillende bezoeken afgelegd. De gemeenten Winschoten en Pl/onsk hebben in 2003 afgesproken nauwere banden met elkaar aan te knopen. De gemaakte afspraken waren geldend tot en met 31 december 2006. Tijdens het werkbezoek uit Plonsk aan Winschoten van 4 t/m 7 maart 2007 is naar voren gekomen dat de beide gemeenten de samenwerking in de vorm van een stedenband verder willen voortzetten voor de periode 2007 t/m 2009. In april 2007 heeft de gemeenteraad van Winschoten ingestemd met het voorstel de stedenband te verlengen. In oktober 2007 zullen burgemeester Vlietstra en een aantal leden van de gemeenteraad van Winschoten de stad Plonsk bezoeken. Tijdens dat bezoek zal het convenant voor de samenwerking t/m 2009 worden ondertekend.

Regiegroep Pl/onsk
In Winschoten is sinds september 2003 de Regiegroep Pl/onsk ingesteld, die de opdracht heeft de samenwerking en kennisuitwisseling tussen Winschoten en Pl/onsk te bevorderen.

Eerdere bezoeken aan Pl/onsk in 2007

Bezoek augustus 2007
Zondag 26 augustus tot woensdag 29 augustus hebben raadslid Karel Kötz en
Bert Reinders (Publiq) een bezoek gebracht aan Pl/onsk. Het doel was om in het kader van
het Rozenproject te bekijken waar rozen geplant kunnen worden. Hiervoor is een
inventarisatie gemaakt.

Bezoek mei 2007
Woensdag 23 mei tot vrijdag 25 mei heeft een delegatie uit Winschoten de Partnerstad Pl/onsk in Polen bezocht. De delegatie uit Winschoten heeft presentaties gehouden voor de ambtelijke organisatie en de gemeenteraad van Pl/onsk. Deze presentaties betroffen de onderwerpen citymarketing, de droom van Pl/onsk (het ontwikkelen van een visie) en (Europese) subsidies. De onderwerpen van de presentaties sloten aan op de inhoud van het convenant dat in oktober 2007 zal worden ondertekend. Zo is in het convenant o.a. opgenomen dat kennis en ervaring tussen beleidsmedewerkers wordt uitgewisseld en dat kennisuitwisseling op het gebied van revitalisering, stedenbouw, citymanagement en - marketing wordt bevorderd.