Gemeente Zaanstad

13-09-2007

Zaanstad zet in het wijkactieplan voor Poelenburg in op sociale samenhang, verbetering van het milieu en het vergroten van de veiligheid in Poelenburg. Eén van de voorzieningen die in het plan is opgenomen, is een multifunctioneel centrum. Ook zou Zaanstad graag een geluid- én stofwerend scherm zien tussen de A8 en de wijk Poelenburg. Het wijkactieplan is opgezet als aanvulling op het Masterplan Poelenburg, en zou de wijk een extra impuls kunnen geven

Het wijkactieplan is gemaakt op verzoek van minister Vogelaar. Op basis van de wijkactieplannen wil de minister bepalen hoe zij de krachtwijken -waaronder Poelenburg- een extra impuls kan geven. Het wijkactieplan Poelenburg is zodanig opgezet, dat het kan worden gezien als een aanvulling op het Masterplan Poelenburg. Om het wijkuitvoeringsplan in zijn geheel uit te voeren, is EUR 23 miljoen nodig. Op dit moment is nog niet bekend of en hoeveel middelen voor de wijkactieplannen beschikbaar komt. Als er middelen beschikbaar komen, dan heeft de gemeente Zaanstad de plannen in ieder geval klaar.

In het wijkactieplan wordt voorgesteld om de voorzieningen die bij de brede school zijn gepland in het Masterplan uit te breiden, en daar een multifunctioneel centrum te ontwikkelen. In dit multifunctionele centrum zou naast een gezondheidscentrum, centrum voor jeugd en gezin en een activiteitencentrum ook plaatsgemaakt moeten worden voor culturele activiteiten, een sociaal servicepunt, inburgering-ondersteuning en een bibliotheek. Daarnaast wordt in het wijkactieplan aandacht gevraagd voor het milieu. Zo wordt voorgesteld om langs de A8 een scherm te plaatsen dat naast geluid ook stof tegenhoudt. Op het gebied van veiligheid wordt onder meer voorgesteld om capaciteit bij de politie te financieren om op basisscholen het voorlichtingsproject "Doe effe normaal" uit te kunnen voeren.

Het wijkactieprogramma wordt ook op internet geplaatst, onder Wonen/Leven/Werken, mijn wijk.