Gemeente Zaanstad

14-09-2007

Op maandag 17 september om 13.30 uur geeft wethouder Robert Linnekamp van de gemeente Zaanstad temidden van leerlingen van de Openbare Basisschool De Jagersplas aan de Brasemermeer in Zaandam het startschot voor het onderwijsproject ` Zaanstad, Groene Voetstappen 2007'. Met dit project wil de gemeente leerlingen van basisscholen bewust maken van wat zij zélf kunnen doen voor een schone lucht.

De kinderen worden opgeroepen om in de actieweek uitsluitend lopend, fietsend of steppend naar school te komen. Zo leveren zij een bijdrage aan een schonere lucht, het tegengaan van de klimaatverandering én een veiliger verkeer. Iedere wandeling of fiets/steptocht naar en van school levert `een groene voetstap' op die de kinderen verzamelen op een stickervel. Alle verzamelde stickers van alle deelnemende scholen worden op 11 oktober weer aan wethouder Linnekamp aangeboden door leerlingen van de school die per leerling de meeste groene voetstappen heeft verzameld.

"Voor een betere luchtkwaliteit is niet één oplossing. Vele kleine oplossingen samen leiden wél tot een schonere lucht. Als wethouder van zowel onderwijs als van milieu als van verkeer sta ik voor 120% achter deze actie. Daarom heb ik het initiatief genomen om scholen actief te benaderen met de vraag of zij met deze actie willen meedoen. Ik vind het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd zich bewust worden van de invloed die zij zelf hebben op de kwaliteit van de lucht en het klimaat. En de keuze voor auto of fiets heeft daar aan groot aandeel in. En dan heb ik het nog niet eens over verkeersveiligheid gehad", aldus wethouder Linnekamp.

Over de hele wereld wordt deelgenomen aan deze aktie. Het doel is om zoveel voetstappen te verzamelen dat deze samen een symbolische reis vormen van twintig keer om de aarde. Alle honderdduizenden `groene voetstappen' worden dit najaar aangeboden aan de politici tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Indonesië. Hiermee tonen kinderen hun bezorgdheid over de luchtverontreiniging en het klimaat en roepen zij politici op om zich nog meer in te spannen voor het klimaat.

Een aantal scholen in Zaanstad besteedt in deze week ook extra aandacht aan de verkeersveiligheid in het kader van de veilig verkeersactie "op voeten en fietsen naar school" op donderdag 20 september (daarover volgt een apart persbericht).