Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Geneesmiddelenconvenant niet positief voor gebruiker

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Diverse partijen die betrokken zijn bij geneesmiddelen, ondertekenen op 17 september een overeenkomst om de prijzen van geneesmiddelen beheersbaar te houden. De partijen zijn: het ministerie van VWS, koepels van farmaceutische bedrijven, de apothekersbranche (KNMP) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Met de ondertekening van het zogeheten Transitieakkoord, wordt een besparing gerealiseerd van enkele miljoenen euros op de kosten van geneesmiddelen.

Hiermee wordt in 2008 een totaalbedrag aan besparingen bereikt van 1,3 miljard euro op uitgaven aan geneesmiddelen.

Deze korte termijnoplossing pakt niet goed uit voor de geneesmiddelengebruiker. Hiermee worden de plannen ter verbetering van het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS) op de lange baan geschoven. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft dit voorjaar een voorstel ter verbetering verstuurd aan de minister van VWS. De CG-Raad is van mening dat dit voorstel op onderdelen een verbetering betekent voor de medicijngebruiker.

Werkzaamheid

In het huidige GVS worden geneesmiddelen ingedeeld in groepen. In die groepen zijn onderling vervangbare geneesmiddelen ondergebracht. Dit wekt de indruk dat het geen bezwaar zou zijn om iemand een ander (goedkoper) geneesmiddel uit dezelfde groep voor te schrijven. Dit pakt in de praktijk niet altijd goed uit voor de medicijngebruiker. De CG-Raad vindt, net als het CVZ, dat het werkingsmechanisme van een geneesmiddel uitgangspunt van beleid moet zijn. Daarnaast is de CG-Raad blij met het voorstel van het CVZ om meer te letten op de verschillen tussen geneesmiddelen voor specifieke groepen gebruikers.

Eenzijdig

De minister heeft met het nieuwe convenant eenzijdig gekozen voor een oplossing die gericht is op het terugdringen van het begrotingstekort. De CG-Raad vindt dat de kwaliteit van geneesmiddelen voor de gebruiker centraal moet staan en niet het prijskaartje van medicijnen. Het Transitieakkoord gaat uit van een stappenplan voor een structurele verbetering in de toekomst met meer marktwerking en sturing door zorgverzekeraars. Volgens minister Klink moeten patiënten/consumenten meer zeggenschap krijgen over het geneesmiddelgebruik. Hij vertaalt deze visie echter niet in beleid: in de uitwerking van het stappenplan worden patiëntenvertegenwoordigers niet betrokken.

(Geplaatst: 17 september 2007)

---