Gemeente Teylingen


Interview toekomstvisie Teylingen

17 september 2007

PERSBERICHT 14 september 2007 - Samen kiezen voor de toekomst: "Je moet groeien, wil je bijblijven". Teylingen bereidt zich voor op de toekomst, met voorstellen voor vernieuwing en uitbreiding. In het voorjaar presenteerde de gemeente al vier verschillende denkrichtingen. Na de Toekomstdebatten, waarin inwoners hun mening konden geven, heeft het college van B&W één nieuwe visie ontwikkelt: Vitaal & vernieuwend. Hoe kijkt jong en oud Teylingen hier tegenaan?

Piet Vis

Marinda Broekhuizen

"Ik weet nog dat alles hier vroeger weiland was. Maar dingen veranderen. Je moet groeien, wil je bijblijven", zegt Piet Vis (69). Hij woont al zijn hele leven in Sassenheim. Na 43 jaar in de bollen te hebben gewerkt, geniet hij nu van een welverdiend pensioen. "Deze toekomstvisie is precies hoe ik het zou aanpakken", zegt Marinda Broekhuizen (24). De kersverse moeder is getogen in Sassenheim en werkt fulltime in de sales bij een groot bedrijf in Utrecht. "Ik ben blij dat de gemeente de starters niet vergeet, omdat ze nu weinig doen voor starters."

Dorps karakter

Teylingen gaat uitbreiden. De komende 25 jaar komen er 2700 nieuwe woningen bij. Toch maakt de 69-jarige Piet zich geen zorgen. "Groei is noodzakelijk. De gekozen nieuwbouwplekken zijn volgens mij logisch. Al hoop ik dat de geplande hoogbouw niet het dorpsgezicht aantast."

Voor Marinda kan de uitbreiding van het aantal woningen verder gaan. "Voorhout en Sassenheim kunnen op den duur samensmelten, zolang de gemeente rekening houdt met de natuur en het dorpse karakter." Voor Piet moeten de drie kernen gescheiden blijven. "Ik hecht veel waarde aan de identiteit van onze drie kernen. Teylingen moet gewoon drie dorpen blijven en niet één dichtbebouwde stad worden."

Toerisme

"Dankzij de Kagerplassen en de bollen trekken we veel toeristen. Daar speelt deze visie handig op in", zegt Marinda. "Het uitzichtpunt bij 't Soldaatje is daar een mooi voorbeeld van. Maar de gemeente moet inwoners én toeristen ook stimuleren meer gebruik te maken van de recreatieve mogelijkheden. Dat kan door de nieuwe waterverbindingen, maar het is maar de vraag of dat ook echt werkt."

Piet schat de toeristische mogelijkheden magertjes in. "De investeringen in de Kagerplassen zijn groot. Maar of dat in verhouding staat met de opbrengsten? Ik denk het niet. Als geheel zijn we geen toeristische trekpleister. Warmond plukt daar de vruchten van, maar Voorhout en Sassenheim liggen qua toerisme buiten spel."

Daar heeft Marinda wel een oplossing voor. "Het centrum in elke kern autovrij maken en goede winkels aantrekken. In Sassenheim is de laatste jaren een hoop verbeterd. Je ziet het verschil. En die lijn moet de gemeente doortrekken. Want zo ben je aantrekkelijk voor de inwoners, omwonenden én toeristen."

Werken aan de weg

De verbindingen tussen én om onze drie kernen kunnen beter. Daar zijn beide Teylingers het over eens. Piet is erg blij met de komst van station Sassenheim. "Nu stap je niet gauw op de trein. Dat is jammer, maar dat komt ook doordat de busverbindingen niet goed zijn. Daar is het plan nog onduidelijk in."

Voor Marinda zijn de wegen erg belangrijk. Want die scoren nu onder de maat. "Dat kan veel beter. Ik ben voor verbreding van wegen, maar niet voor extra wegen. Zo belasten we volgens mij zo min mogelijk de omgeving.

Veel veranderingen in de toekomstvisie klinken goed in de oren van Piet en Marinda. "Niks in het plan is helemaal fout in mijn ogen", zegt Piet. Ook Marinda is positief. "Kijk, elke verandering is eng. Maar dit plan kan goed werken."

Wilt u meepraten?

Geef u nu op voor één van de informatieavonden:
* Voorhout: donderdag 4 oktober in Teylingen College, Sector KTS, Leidsevaart 4

* Sassenheim: maandag 8 oktober in Theater 't Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40a

* Warmond: dinsdag 9 oktober in Het Trefpunt, Herenweg 80

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. U krijgt de hoofdlijnen van de visie gepresenteerd en een uitleg van de gemaakte keuzes. Hierna kunt u leden van het College van B&W vragen stellen.

U kunt zich aanmelden bij het Contactcentrum van de gemeente: telefoon 0252- 783 300 of contactcentrum@teylingen.nl. Vergeet niet uw naam, eventueel organisatie, adres, telefoonnummer, welke avond u wilt komen en met hoeveel personen.