Leden CNV Publieke Zaak verwachten later onvoldoende zorg

17/09/2007 13:30



CNV



Bijna 60 procent van de achterban van de vakbond CNV Publieke Zaak (overheid en zorg?) verwacht op hoge leeftijd onvoldoende zorg te ontvangen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de bond de afgelopen week heeft gehouden onder leden tot 60 jaar.

Slechts 23% heeft nog wel vertrouwen in een goed verzorgde oude dag. Dit bevestigt de signalen die professionals uit de ouderenzorg aan de bond geven: de zorgverlening staat onder druk. Werkgevers durven niet te investeren in personeel, omdat zij moeten concurreren. Dit gebeurt in de thuiszorg waar bezuinigingen plaatsvinden ten koste van de kwaliteit.

Oproep aan kabinet
CNV Publieke Zaak roept het kabinet op nu te komen met een breed pakket aan maatregelen die investeren in de kwaliteit van zorg bevorderen:
- Een arbeidsmarktoffensief om personeel te trekken;

- Behoud van personeel door de zorg aantrekkelijker te maken als werkkring: innovatieve werk-privé regelingen, gunstige arbeidsvoorwaarden en aanpakken van bureaucratie;
- Beleid moet zich richten op kwaliteit: gekwalificeerd personeel en tijd om persoonlijke aandacht te geven.

Spaarloon behouden
Uit het onderzoek blijkt verder dat de spaarloonregeling populairder is dan de levensloopregeling (53 procent tegen 14 procent). Driekwart van de achterban is tegen het afschaffen van spaarloon.

Gebruikers levensloop gedupeerd
Deelnemers aan de levensloopregeling doen dit overwegend (65 procent) om eerder met werken te kunnen stoppen. De kabinetsplannen om het stoppen voor 65 jaar te bestraffen raakt dus juist degenen die wel hebben gekozen voor de levensloop. Levensloop is door het vorige kabinet als wortel voorgehouden om de afschaffing van vroegpensioen te verzachten en werknemers de kans te geven toch nog eerder te kunnen stoppen. CNV Publieke Zaak vindt dat het kabinet mensen dupeert die dit advies hebben opgevolgd.