Politie Midden- en West Brabant

Drugslab aangetroffen

OOSTERHOUT NB, 17 september 2007

Politie houdt twee mannen aan
Drugslab ontruimd

OOSTERHOUT: De politie heeft zondagavond rond 21:45 uur een professioneel drugslaboratorium aangetroffen in een loods in de Nijverheidsweg. Twee mannen zijn naar aanleiding van de vondst aangehouden.

De politie viel de loods binnen na een tip dat er mogelijk iets niet pluis zou zijn in het pand. Agenten die als eerste ter plaatse waren, roken in de loods een sterk chemische lucht en zagen vele vaten en jerrycans met onbekende inhoud. De brandweer en de technische recherche van de politie werden erbij geroepen. Zij constateerden dat het een cocaïne-wasserij betrof. Dit is een plaats waar cocaïne wordt teruggewonnen van de stof waar het in verwerkt is en klaar wordt gemaakt voor distributie. Het betreft een professioneel opgezet laboratorium. Naast de chemicaliën is er ook nog een onbekende hoeveelheid pure cocaïne aangetroffen. De politie kan nog niet zeggen hoeveel cocaïne er via het lab uiteindelijk geproduceerd wordt. Dit is uiteraard wel onderwerp van onderzoek.

Aangezien er geen onmiddellijk gevaar voor de omgeving / volksgezondheid was, werd in overleg met de officier van justitie besloten de aangetroffen situatie te bevriezen. Maandagochtend is er onder leiding van de rechter commissaris een officiële zoeking in de loods gedaan. Daarna zijn alle drugs en bijbehorende chemicaliën door medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontruiming (LFO), een onderdeel van de KLPD, verwijderd. De ontruiming zal naar verwachting tot en met dinsdag duren.

De politie heeft in verband met het aantreffen van het laboratorium twee mannen aangehouden. Het betreft een 59-jarige man uit Tholen en een 64-jarige man uit Vlijmen. De mannen zijn in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak verder.

Auteur: Manfredi Mauro