Type vliegtuigongeval Phuket neemt de laatste jaren sterk toe

17/09/2007 14:33



Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium



Op 16 september is een vliegtuig van het type McDonnell Douglas MD-82 van de luchtvaartmaatschappij One-Two-Go tijdens de landing op de luchthaven van Phuket naast de baan terecht gekomen. Het vliegtuig vloog in brand en volgens de laatste berichten zijn daarbij 90 inzittenden omgekomen. Gegevens uit de veiligheidsdatabase van het NLR Air Transport Safety Institute (NLR-ATSI) laten zien dat het type ongeval, waarbij het vliegtuig van de zijkant van de landingsbaan af raakt, ongeveer 6 keer per jaar wereldwijd voorkomt. Dit komt neer op een gemiddelde van 3% van alle vliegtuigongevallen wereldwijd. In slechts 5% van deze ongevallen waren er doden of zwaargewonden onder de inzittenden. Toch overleeft 90% van de inzittenden deze ongevallen zoals blijkt uit data uit de NLR-ATSI vliegveiligheiddatabase. De laatste 3 jaar is het gemiddelde aantal ongevallen waarbij het vliegtuig van de zijkant van de landingsbaan afgaat sterk toegenomen naar 20 per jaar.

Gegevens uit de NLR-ATSI vliegveiligheiddatabase laten zien dat ongevallen waarbij het vliegtuig van de zijkant van de landingsbaan af raakt voornamelijk worden veroorzaakt door het niet compenseren voor een sterke zijwind, problemen met remmen, problemen met besturingssystemen, of zeer harde landingen - bijvoorbeeld door slecht weer. Ook een gladde landingsbaan blijkt regelmatig een factor te zijn.

De gegevens uit de NLR-ATSI database laten verder zien dat de kans op een ongeval met een Thaise luchtvaartmaatschappij circa 2,5 maal hoger is dan met een Europese maatschappij.

De McDonnell Douglas MD-82 van One-Two-Go is gebouwd in 1983 en wordt sinds maart 2007 door One-Two-Go geleased. Het vliegtuig heeft meer dan 63,000 vlieguren gemaakt.