De tijdelijke regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007

Onderhavige wijzigingsregeling wijzigt de Tijdelijke regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (II).

Op 12 september jl. werd in het Verenigd Koninkrijk een besmetting van mond- en klauwzeer geconstateerd bij een veestapel. Diezelfde dag is er een aantal maatregelen in Nederland genomen om de mogelijke insleep en verspreiding van het virus te voorkomen dan wel te beperken. Alle Nederlandse bedrijven die in de afgelopen periode evenhoevigen hebben ontvangen vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn thans bekend en geblokkeerd. De bedrijven zijn inmiddels door de VWA bezocht en de aanwezige dieren zijn klinisch onderzocht. Hierbij zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op mond- en klauwzeer. Om de aanwezigheid van het virus definitief uit te sluiten zal er ook laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd. Gelet op het voorgaande is er op dit moment geen noodzaak meer aanwezig om het totale vervoers- en verzamelverbod in geheel Nederland voor evenhoevigen in stand te houden. De betreffende bedrijven blijven wel geblokkeerd totdat het laboratoriumonderzoek is afgerond.

De verplichting tot het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland zijn gebracht en van vervoermiddelen die in Nederland worden gebracht die zijn gebruikt voor het vervoer van paardachtigen in het Verenigd Koninkrijk blijft vooralsnog in stand. Verder zal ook de verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen van evenhoevigen, komend van uit het Verenigd Koninkrijk, opgenomen in de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's, op dit moment nog niet worden ingetrokken. Deze verplichting zal in principe blijven gelden zolang er maatregelen tegen mond- en klauwzeer gelden in het Verenigd Koninkrijk. De verplichting tot het bijhouden van een bezoekersregistratie blijft eveneens voorlopig in stand.

Ten slotte blijven de reguliere verzamelvoorschriften, zoals die gelden ingevolge de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's, onverkort van toepassing op het verzamelen van evenhoevigen. Deze meest recente uitbraak van mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk geeft eens te meer aan wat het belang is van een goede naleving van preventieve diergezondheidsvoorschriften.

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur

en Voedselkwaliteit van 17 september 2007, TRCJZ/2007/3047,

houdende wijziging (1) van de Tijdelijke regeling maatregelen

mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (II)

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op artikel 10, eerste en vierde lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op artikel 17, 30 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De artikelen 1, onderdeel a, 2 en 3 van de Tijdelijke regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (II) vervallen.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 17 september 2007, om 15.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit:

DE SECRETARIS-GENERAAL

prof. dr. A.N. van der Zande

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 12 september 2007, TRCJZ/2007/3012.

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit