Transitieakkoord farmaceutische zorg 2008/2009

Maandag 17 september 2007, nummer 43

Transitieakkoord farmaceutische zorg 2008/2009

Vandaag is een akkoord gesloten over de toekomstige vormgeving van de farmaceutische zorg. Dit heeft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het Transitieakkoord farmaceutische zorg 2008/2009 beoogt het ingezette beleid te verstevigen om tot een optimale farmaceutische zorg te komen door een stelsel waarin de nadruk ligt op decentrale onderhandelingen tussen apotheekhoudenden, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie en keuzevrijheid voor de patiënt.

Om de omslag naar dit nieuwe stelsel te versnellen zal voor het einde van het jaar een langetermijnvisie farmaceutische zorg worden vastgesteld en een concreet stappenplan voor de uitvoering daarvan. Het nieuwe beloningssysteem voor apothekers, met effectieve prikkels voor verbetering van de kwaliteit en de doelmatigheid en met meer marktconforme sturingsmogelijkheden voor zorgverzekeraars, zal in 2008 worden ingevoerd.

Het transitieakkoord, met een looptijd van twee jaar, is getekend tussen de Bond van de generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin), Nefarma, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Nederland (Nefarma), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en minister Klink.

Naast afspraken over de langetermijnvisie en het stappenplan voor de uitvoering daarvan zijn afspraken gemaakt over een verdere verlaging van de prijzen voor geneesmiddelen. De prijzen voor geneesmiddelen waarvan generieke varianten beschikbaar zijn of komen zullen per 1 januari 2008 met gemiddeld 10 % worden verlaagd. De prijzen voor geneesmiddelen die uit octrooi lopen zullen met 50 % worden verlaagd ten opzichte van de prijs voor het oorspronkelijke geoctrooieerde geneesmiddel. Daarnaast zullen in beginsel geen prijsverhogingen worden doorgevoerd gedurende de looptijd van het transitieakkoord.

Voor het jaar 2008 levert het akkoord een extra besparing op van ¤ 340 mln oop de uitgaven voor geneesmiddelen. Voor 2009 zal dat ¤ 456 mln zijn. Samen met de besparingen uit het Geneesmiddelenconvenant 2006/2007 (¤ 971 mln in 2007) beetekent dit dat per huishouding ongeveer ¤ 200,= worddt bespaard op de ziektekostenpremies.


-o-o-o-

Noot voor redacties (