Gemeente Den Haag

De Grote Marktstraat wordt de internationale winkelboulevard van Den Haag. Vier gerenommeerde ontwerpers zijn gevraagd om een uitdagend en creatief voorstel te doen.

De vier architecten die gevraagd zijn om hun licht te laten schijnen op de Grote Marktstraat, zijn de Spaanse Beth Galí, ontwerpster van de vernieuwde historische stadskern in het Ierse Cork, Paul Achterberg van het Nederlandse ontwerpbureau Quadrat, onder meer verantwoordelijk voor de herstructurering van het Arnhemse Kerkplein, Peter Wilson uit Duitsland, vormgever van het nieuwe Pathé theater aan het Spui en architect Lana du Croq, een jong aanstormend talent uit Zuid Afrika, die de herinrichting van het Shell gebouw in Den Haag op haar naam heeft staan

Een jury, onder leiding van stadsstedenbouwer Maarten Schmitt, beoordeelt de vier visies en adviseert het college van burgemeester en wethouders over een keuze. Eind 2007 maakt het Haagse gemeentebestuur bekend welke architect gekozen wordt. Deze krijgt de opdracht zijn visie op de Grote Marktstraat uit te werken in een ontwerp. De bouwwerkzaamheden gaan naar verwachting in 2010 van start.

De Grote Marktstraat wordt de verbinding tussen de omliggende winkelgebieden. Een belangrijk uitgangspunt bij de herstructurering van de straat, is dat de Grote Marktstraat de internationale winkelboulevard van Den Haag wordt. De Grote Marktstraat, van Spui tot aan de Boekhorststraat, moet een uitstraling krijgen die past bij de internationale ambities van Den Haag.