Artsen zonder Grenzen


Ebolateam in DR Congo uitgebreid

17/09/2007 14:03 -- Het team van Artsen zonder Grenzen in Kampungu, Democratische Republiek Congo, heeft sinds 2 september ruim 25 mensen behandeld die mogelijk ebola hebben. Acht mensen zijn inmiddels overleden.

Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels een team van veertien mensen in Kampungu, bestaande uit onder meer artsen, verpleegkundigen, logistieke medewerkers, een water en hygiënedeskundige en een psycholoog. Achttien ton hulpgoederen is, na een moeizame reis van drie dagen, vanuit de provinciehoofdstad Kananga per truck gearriveerd in Kampungu. De wegen zijn nauwelijks begaanbaar door de regentijd.

Op het moment worden zeven patiënten verpleegd in de speciale kliniek die Artsen zonder Grenzen in Kampungu heeft opgezet. Drie van hen zijn ernstig ziek.

`De kliniek bestaat uit drie gedeelten", zegt coördinator van Artsen zonder Grenzen in Kampungu Rosa Crestani. "Het meest geïsoleerde deel is de verpleegafdeling, en dan is er nog een omkleedruimte voor de staf en een desinfectieruimte. In de komende dagen gaan we met de overheid bekijken of er nog meer speciale klinieken moeten worden opgezet."

Naast de behandeling van de patiënten werkt Artsen zonder Grenzen aan het in kaart brengen van de uitbraak. Daarbij gaat het vooral ook om het opsporen van de mensen die in contact geweest zijn met de geïnfecteerden, om verdere verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Op 13 september werden twee mogelijk geïnfecteerde mensen naar het ebola-centrum doorverwezen.

Het team besteedt ook veel aandacht aan het veilig begraven van de doden, onder meer met speciale lijkenzakken, en aan het voorlichten van de bevolking over de ziekte.

Lees ook: Artsen zonder Grenzen bestrijdt uitbraak ebola in DR Congo »

Indonesië: teams verdelen noodhulpgoederen, psycho-sociale zorg wordt