Abvakabo FNV doet dringend appel op VNG om cao-conflict te voorkomen

17/09/2007 15:24



ABVAKABO FNV



Vakbond Abvakabo FNV doet een klemmend beroep op de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om vanavond te komen tot een cao voor de 185.000 gemeenteambtenaren in Nederland. Na diverse ronden onderhandelen rest er nog één punt dat opgelost moet worden: de compensatie van de onbedoelde, negatieve gevolgen van de overgangsregeling voor het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). De bonden zijn bereid deze compensatie uit de loonruimte te financieren. Dat kost de werkgever in de sector gemeenten dus niets extra. Onderhandelaar Wiechmann: "We zijn zo dicht bij de eindstreep, ik hoop van harte dat het gezonde verstand zegeviert over de ingegraven positie van de VNG. Zeker nu de bonden bereid zijn de kosten van de regeling voor hun rekening te nemen."

Via twee spandoeken worden de onderhandelaars van de VNG in Utrecht, waar het overleg vanavond plaatsvindt, opgeroepen de kleine drempel naar het akkoord te slechten. Met teksten als:"CAO met 150 euro in de min heeft geen zin, die min er uit kost geen duit. Gemeenteambtenaren verdienen het."

De FLO (Functioneel Leeftijdsontslag) is een regeling die in 2005 na langdurige onderhandelingen, maar ook grote arbeidsonrust is afgeschaft. Een overgangsregeling kwam er voor in de plaats. Deze regeling nu heeft, ook volgens de VNG, onbedoelde negatieve inkomensgevolgen voor groepen brandweer- en ambulancepersoneel. Het gaat om bedragen tussen de 100 en 180 euro per maand netto. Voor individuen een groot bedrag, dat via een zeer bescheiden deel van de loonsom (0.05 procent) gerepareerd kan worden, meent Abvakabo FNV

Al eerder werden de vakbonden en de VNG het eens over: een loonsverhoging van 4,4 procent in twee jaar, een stijging van de eindejaarsuitkering van 2 procent. Betere afspraken rondom medezeggenschap, meer aandacht voor loopbaan en een nieuwe regeling voor bovenwettelijke sociale zekerheid.





www.abvakabofnv.nl