TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

17 september 2007

Europese burger bereid te betalen voor klimaatbeleid

Niets doen om de klimaatverandering te stoppen, is voor een meerderheid van de Europese burgers geen optie. Zowel in Nederland als in andere Europese landen is er een aanzienlijk draagvlak voor een pakket maatregelen dat moet leiden tot een extra CO2-reductie van tenminste tien procent, bovenop het beleid dat nu al wordt uitgevoerd. Ook als dat betekent dat burgers daar zelf voor moeten betalen. In Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk is de steun voor extra maatregelen nog groter dan in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Veldkamp en TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP).

Vooral voor CO2-reductiemaatregelen die buiten het gezichtsveld van de burger genomen worden, is het draagvlak groot. Zo is er in alle Europese landen steun voor het reduceren van CO2-emissies via alternatieve manieren van elektriciteitsopwekking, ook als dat betekent dat de elektriciteitsrekening circa tien procent hoger wordt. Meer gebruik maken van hernieuwbare energie vinden burgers aantrekkelijker dan gebruik maken van kernenergie of kolencentrales met CO2-opslag. Maar aangezien de kosten voor hernieuwbare energie hoger liggen, is het draagvlak voor alledrie de opties uiteindelijk even groot. Voor een CO2-reductie van tien procent als gevolg van het inzetten van hernieuwbare energie betaalt een gemiddeld huishouden circa EUR 5 per maand meer aan energiekosten.

Ook de maatregel om bedrijven te verplichten hun CO2-emissies te verminderen, kan rekenen op bijval van de Europese burger - zelfs als de kosten hiervan worden doorberekend aan de consument. Consumptiegoederen zouden hierdoor gemiddeld één procent duurder worden. Een maatregelpakket waarin naast deze maatregel ook isolatie van bestaande woningen wordt verplicht, elektrische huishoudelijke apparaten zuiniger worden en een heffing wordt ingevoerd op niet-duurzaam opgewekte elektriciteit, leidt tot een reductie in CO2-emissies van tien procent. Houden we rekening met de lagere energierekening die hierdoor ontstaat, dan is een gemiddeld huishouden voor dit pakket aan maatregelen circa EUR 10 per maand meer kwijt. Toch blijkt bijna zeventig procent van de Nederlandse burgers bereid te zijn deze maatregelen te accepteren.

Voor meer informatie en het volledige rapport: Veldkamp.net.

V4446 | CASI | Het veldwerk vond plaats van 9 tot 28 februari 2007. In totaal werden 5.303 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd, in zeven Europese landen (N=5.303).

Neem voor inhoudelijke informatie over dit onderzoek contact op met Corjan Brink (tel: 030 274 36 39) van het MNP. Voor informatie over de opzet van het onderzoek kunt u contact opnemen met Dieter Verhue (tel: 020 522 59 99).