Gemeente Dordrecht


Dordrecht doet mee aan Week van de Vooruitgang

17-9-2007

Deze week is het de 'Week van de Vooruitgang'. Bewoners en de gemeente organiseren activiteiten waarbij mensen bewust worden gemaakt van hun gedrag als het over de auto gaat.

Vaak blijken mensen gebruik te maken van hun auto - wat negatieve gevolgen heeft voor het klimaat, de volksgezondheid, de verkeersveiligheid, rust, etc- terwijl duurzamere alternatieven goed mogelijk zijn.

Dordrecht doet van maandag 17 tot en met zaterdag 22 september voor het eerst mee aan de Week van de Vooruitgang. Dit landelijke evenement wil lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik stimuleren om meer schone lucht en ruimte in wijken en binnensteden te creëren.

"Weg met de auto" Wethouder op de fiets
Op maandag 17 september is de aftrap met `Fiets naar je werk'. Wethouder Dion van Steensel (Milieu) geeft het goede voorbeeld en gaat de hele week fietsend naar zijn werk en afspraken. Iedereen wordt opgeroepen om zo veel mogelijk de auto te laten staan. De gemeente is ook van plan om mee te doen aan de landelijke campagne `Fietsen scoort'. Het doel van deze campagne is het fietsen in Nederland te stimuleren en een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling. Zie ook www.fietsenscoort.nl.

Dordt Duurzaam discussie
Op woensdag 19 september is er in het natuur- en milieueducatiecentrum Weizigt van 14.00-16.00 uur een Dordt Duurzaam-discussie over gedragsverandering voor milieu en veiligheid. Uit gewoonte kiezen we voor de auto, terwijl het voor milieu, onze gezondheid en de veiligheid beter zou zijn te fietsen of met openbaar vervoer te gaan. Gedragsexpert Bert Pol vertelt hoe we dit gewoontegedrag kunnen doorbreken en Rien Visser geeft voorbeelden van verbeteringen in de verkeersveiligheid. Wie mee wil discussiëren, kan zich vooraf aanmelden bij Jan Schalk, jma.schalk@dordrecht.nl of (078) 639 6237.

Gratis fietstaxi en hobbelfiets
Een fietstaxi brengt belangstellenden vanaf 13.00 uur gratis van de speeltuin naar de hoofdingang van Weizigt. Hier vindt een informatiemarkt plaats met onder meer aandacht voor de OV-fiets en het Vervoer Coördinatie Centrum Zuid-Holland Zuid. Er zijn diverse modellen fietsen aanwezig; wie wil, kan de hobbelfiets of reuzestep uitproberen.

Bomen planten
Voor scholen is er op donderdag 20 september de actie "Op voeten en fietsen naar school". Leerlingen en ouders worden gestimuleerd om, in plaats van met de auto, op de fiets of te voet naar school te komen.

Op vrijdag 21 september staat "Trees for Travel" centraal, het compenseren van CO² uitstoot door het planten van bomen. Wethouder van Steensel plant de bomen om 16.00 uur op de Schenkeldijk.

Gratis fietsenstalling
Als afsluiter van de Week is op zaterdag 22 september de fietsenstalling in het centrum van Dordrecht, bij de V&D/Statenplein gratis!