Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 17 september 2007

Vijf extra preventiewerkers drugs en alcohol

Vlaams minister van Gezondheid, Welzijn en Gezin, Steven Vanackere, geeft extra mankracht aan de regionale alcohol- en drugpreventiewerkers in verschillende Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG).

In het kader van de gezondheidsconferentie over tabak, alcohol en drugs besliste minister Vervotte om vanaf 2007 extra middelen vrij te maken om de capaciteit te verhogen. Het gaat om een bedrag van 250.000 euro per jaar extra. Alleen de CGG's die al beschikken over alcohol- en drugpreventiewerkers zullen beroep kunnen doen op extra mankracht.

Alcohol- en drugsmisbruik, verslaving en de dikwijls daaraan gelinkte marginalisering en soms criminalisering, hebben een grote impact op de levenskwaliteit van de gebruiker én zijn omgeving. Daarom is het zeer belangrijk om deze problemen preventief aan te pakken. Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg spelen hierin een cruciale rol. Preventie vult de drughulpverlening aan, signaleert op tijd en probeert in een vroeg stadium al naar oplossingen te zoeken. Dit is ook belangrijk voor de omgeving die deze ondersteuning goed kan gebruiken.

De Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg die extra versterking krijgen zijn


* Vagga in de provincie Antwerpen: halftijdse vte (voltijdse eenheid)


* Ahasverus in Vlaams Brabant: 1,50 vte


* CGG Vlaams-Brabant Oost: halftijdse eenheid


* Largo in West-Vlaanderen: 1 voltijdse eenheid


* CGG VGGZ in Limburg: 1,50 vte.

Er komen dus vijf extra preventiewerkers drugs en alcohol bij in Vlaanderen.

In Vlaanderen werken dan 27,2 voltijdse eenheden in verschillende Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in het kader van alcohol- en drugpreventie.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be