Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Familie Marjani betrekt woning in Doorn

Vrijdagmiddag hebben burgemeester Frits Naafs en wethouder Elisabeth van Oostrum de familie Marjani uit Syrië verwelkomd in hun huurwoning in Doorn. Het gezin valt onder de regeling Generaal Pardon. Het gezin kwam in 2000 in Nederland aan en verbleef sindsdien in het AZC in Leersum.

Van de vijfhonderd bewoners van het asielzoekerscentrum vallen naar schatting zon driehonderd personen onder de regeling Generaal Pardon. Daarvan worden in het kader van de speciale
pardon-huisvestingstaakstelling tot eind 2009 ca. 75 personen door onze gemeente gehuisvest. Vooral de kandidaten die al langere tijd op het AZC Leersum woonachtig zijn, hebben over het algemeen een sterk sociaal netwerk en vaak kinderen die lokaal of regionaal naar school gaan.

De gemeente vindt het van groot belang dat deze mensen het beste hier worden gehuisvest. Een sterk netwerk is namelijk een buitengewoon goede steun in de rug bij de inburgering. Daarnaast is de gemeente van mening dat het niet wenselijk is dat mensen die al tien of soms al twintig jaar op de vlucht zijn, nog eens opnieuw naar een andere uithoek van het land worden verplaatst waar ze weer helemaal opnieuw moeten beginnen met het opbouwen van een netwerk.