Ingezonden persbericht


Overwaarde huis in Nederland kan goudmijn zijn in buitenland

Persbericht,
Utrecht, 17 september 2007

Investeren van overwaarde kan financieel aantrekkelijk zijn

De overwaarde van de eigen woning kan goud waard zijn in het buitenland. ,,Als je een eigen huis hebt met veel overwaarde, biedt dat aantrekkelijke extra mogelijkheden. Overwaarde op het eigen huis betekent feitelijk dat je de beschikking hebt over een flink eigen vermogen. Dat kan een goudmijn zijn in het buitenland'', vertelt Rob Smulders van Mondi, de belangenorganisatie van (toekomstige) eigenaren van buitenlands onroerend goed en beleggingsobjecten, aan de vooravond van Second Home International, Europa's grootste publieksbeurs voor onroerend goed. Uit een rondgang langs aanbieders en projectontwikkelaars die zich volgende maand presenteren op Second Home International, blijkt dat er veel investeringsprojecten zijn waarin de overwaarde van de eigen woning goed te beleggen is, zoals in Dubai. Daar garanderen aanbieders bij een inleg van ¤ 50.000 rendementen van rond de 10 procent. En dat terwijl de hypotheekrente momenteel niet boven de 5 procent uitkomt.

Goed informeren
Als tegenargument wordt vaak aangevoerd dat de rente over de bijgeleende overwaarde niet fiscaal aftrekbaar is, maar dat heeft weinig invloed. Want zelfs als de rente fiscaal niet aftrekbaar is, kan nog altijd zo'n 5 procent bruto rendement behaald worden. ,,The sky is echt the limit, maar je moet wel goed weten waar je mee bezig bent'', adviseert een optimistische Smulders enthousiaste aspirant kopers zich goed te informeren en voor te bereiden.

Nog leuker
Nog leuker dan deelnemen aan een investeringsproject is het om zelf daadwerkelijk een tweede huis te kopen en (deels) te financieren met de overwaarde van de eigen woning in Nederland. Ook dan is de rente niet aftrekbaar, maar wordt de woning een deel van het jaar verhuurd, dan worden de huuropbrengsten óók niet belast in Nederland. ,,Dat soort projecten bieden wij in Zuid-Frankrijk'', vertelt Martin Sint van Pierce & Elliott Real Estate. Met een eigen inleg van bijvoorbeeld ¤ 50.000 kun je al instappen. En zo'n bedrag hebben veel mensen in Nederland wel als overwaarde op hun huis. Met dat geld kun je dan een prachtig vakantiehuis kopen in combinatie met een hypotheek. Je koopt dan bijvoorbeeld een huis van ¤ 250.000 met 80 procent hypotheek. Vervolgens bespreek je met ons al je opties''.

Verhuurrendement
''Je kunt er zelf een groot deel van het jaar gaan wonen, maar het is financieel een stuk aantrekkelijker om het huis door ons te laten verhuren. Zodoende kun je namelijk binnen zes maanden de BTW terugkrijgen. Dat is al snel bijna ¤40.000. Als je het zo doet, heb je dus feitelijk maar ¤ 10.000 van je overwaarde geïnvesteerd. Wij bieden tevens een gegarandeerd verhuurrendement dat meer oplevert dan de kosten voor de hypotheek. Bovendien zijn ze netto en zijn er geen extra kosten aan verbonden. Op deze manier verdien je dus al geld en dat staat dan nog los van de waardestijgingen van onroerend goed in Zuid-Frankrijk'', aldus Sint.

Bereikbaarheid
,,Wij hebben bijvoorbeeld projecten in de Languedoc-Roussillon en de Pyreneeën, die snel in waarde stijgen. Niet alleen omdat de nabijgelegen Provence al bijna onbetaalbaar is geworden, maar ook omdat in de Languedoc een TGV station gebouwd wordt en steeds meer goedkope luchtvaartmaatschappijen op de luchthavens in de streek vliegen. De bereikbaarheid is dus enorm goed en de ligging in de buurt van zowel zee als bergen is perfect. De verwachting is dat het onroerend goed aldaar sterk in waarde zal stijgen. Het klinkt ongelofelijk, maar ik kan rekensommen uit de praktijk laten zien waaruit rendementen van tientallen en in sommige gevallen zelfs honderden procenten blijken, al is dat zoals gezegd afhankelijk van de manier van gebruik van het onroerend goed.''

Geen windeieren
,,Waar het echter altijd op neer komt, is dat je met een relatief kleine investering die te financieren is vanuit de overwaarde van de eigen woning in Nederland veel geld kan verdienen. Overwaarde moet je echt te gelde maken, anders is het slapend geld. En slapend rijk worden bestaat meestal niet. Dus kun je dat geld beter aan het werk zetten, want dan kun je er heel leuk mee verdienen. Geloof het of niet, maar ik heb zelf ook diverse hypotheken en ik gebruik telkens weer de opgebouwde overwaarde om te investeren. En dat heeft me geen windeieren gelegd'', lacht Sint tenslotte.

Het te gelde maken en investeren van de overwaarde van de eigen woning in Nederland blijkt dus rendabel te kunnen zijn. Rekenvoorbeelden genoeg en zelfs grote financiële dienstverleners die hypotheken voor buitenlands onroerend goed verstrekken, adviseren in de regel een deel van de overwaarde van het eigen huis in Nederland in te leggen om de financiering rond te krijgen.

Themada
Bart Strijker, projectmanager van Second Home International: ''Geïnteresseerden die hierover alles te weten willen komen, moeten zeker van 12 tot en met 14 oktober naar de beurs komen. Op 12 oktober wordt in samenwerking met Mondi bovendien een themadag over investeren en beleggen in vastgoed georganiseerd. Beursbezoekers die zich hier vantevoren voor aanmelden, kunnen deze themabijeenkomst kosteloos bijwonen''.

Second Home International wordt gehouden op 12, 13, en 14 oktober 2007 in de Jaarbeurs te Utrecht. Kijk voor meer informatie over de beurs in het algemeen en aanmelding voor de themadag op 12 oktober op www.secondhome.nl.

Noot voor de redactie,