GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: besluit kolencentrales gebaseerd op oude informatie

Rotterdam, 17 september 2007

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft zich bij haar besluit om de bouw van twee kolencentrales toe te staan, gebaseerd op achterhaalde informatie. Dat beweert het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij zal aanstaande donderdag in de gemeenteraadsvergadering een voorstel doen om het besluit van het college terug te draaien.

In de onderbouwing van haar besluit baseert het college zich op gegevens van Tennet, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. 'De huidige capaciteit van de grensoverschrijdende hoogspanningsverbindingen met Duitsland en België is vrijwel volledig benut dus de eerstkomende jaren zijn er geen mogelijkheden voor uitbreiding van de import. Geconcludeerd kan worden dat een uitbreiding van het productievermogen noodzakelijk is om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen', zo stelt het college in toelichting op haar besluit.

De gebruikte gegevens zijn echter al enkele jaren oud. Uit recente berekeningen die Tennet maakte in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat Nederland in 2008 de omslag zal maken van stroomimporteur naar stroomexporteur. Dit omdat een aantal op gas en biomassa draaiende centrales en een aantal windparken dit jaar en volgend jaar worden opgeleverd. Hierdoor zal Nederland niet langer afhankelijk zijn van de import van stroom uit het buitenland.

Uit de nieuwe cijfers van Tennet blijkt volgens Bonte dat nieuwe kolencentrales niet noodzakelijk zijn. "Ze zijn wel desastreus voor de Rotterdamse klimaatambitie om tot 2025 50 procent CO2 te reduceren. De uitstoot van één centrale is al groter dan de jaarlijkse uitstoot van het gehele Rotterdamse wagenpark." GroenLinks wil in plaats van de twee kolencentrales een windmolenpark in de Noordzee en een energiebesparingsprogramma voor grote bedrijven.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207