Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Kennisatelier "Iedereen aan het werk"

Samenwerking is het gouden woord. Dat werd donderdag 13 september duidelijk tijdens het kennisatelier Iedereen aan het werk in Arnhem. De centrale boodschap voor de circa tachtig deelnemers was: Elke stad kent zijn eigen actoren en eigen maat, maar je kunt wel leren elkaar te versterken, door samen te werken en gewoon door te pakken.

Het kennisatelier werd georganiseerd door Nicis Institute, Gemeente Arnhem en Colo, de vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. De deelnemers, afkomstig uit gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties, wisselden aan de hand van praktijkvoorbeelden, kennis en ervaringen rond arbeidsmarktbeleid uit. Eric de Gier, hoogleraar arbeidsmarktbeleid te Nijmegen, hield op basis van recent onderzoek een presentatie over krapte op de arbeidsmarkt als kans voor ouderen, vrouwen, allochtonen en laagopgeleiden. Hij pleitte ervoor de kansen te grijpen en een link te leggen tussen sociaal beleid en economisch beleid. Het grootste deel van de bijeenkomst bestond uit praktijktafels. Vijftien praktijkvoorbeelden op het gebied van arbeidsmarktbeleid presenteerden zichzelf tijdens drie korte sessies. Deze laagdrempelige manier van werken bevorderde het netwerken en het uitwisselen van concrete ervaringen.
Eén van de praktijkvoorbeelden die hierin aan bod kwam was de case Amsterdam, waar gemeente, kenniscentra, rocs en bedrijfsleven samenwerken om knelpunten op te lossen over de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Doordat organisatorisch de juiste mensen gekoppeld zijn en mensen elkaar via korte lijnen weten te vinden kan een ieders expertise niet alleen benut worden om acute problemen sneller op te lossen, maar werken partijen ook aan het oplossen van de problemen van straks.
Een voorbeeld waar veel deelnemers dan ook wat van kunnen leren en die ervaring namen ze dan ook mee naar huis.

Nicis Institute is het maatschappelijk topinstituut voor de steden en versterkt de economische en sociale kracht van steden met wetenschappelijk onderzoek, kennisdeling en opleiding. Het kennisprogramma stedelijke economie is een initiatief van de G4, G27 en het ministerie van EZ.