Vordering tot cassatie in het belang der wet

De procureur-generaal heeft een vordering tot cassatie in het belang der wet ingesteld tegen de beschikking van de Ondernemingskamer van 28 maart 2007 (zie rechtspraak.nl, BA1717) in de zaak Franklin c.s. tegen DSM. Die beschikking hield in dat invoering van een loyaliteitsdividend, zoals dit DSM voor ogen stond, in strijd is met art. 2:92, lid 1 BW en het DSM bij wijze van onmiddelijke voorziening werd verboden het voorstel tot invoering van zo'n dividend op de aandeelhoudersvergadering van 28 maart 2007 in stemming te brengen. De Procureur-Generaal neemt het standpunt in dat art. 2: 92 lid 1 BW niet aan invoering van een loyaliteitsdividend in de weg staat. Ook meent hij dat de beschikking van de Ondernemingskamer zonder noodzaak een fait accompli creëerde en de Ondernemingskamer aan de opgelegde onmiddellijke voorziening een billlijke afweging van belangen van betrokken partijen ten grondslag had moeten leggen. Zie voor de in de zaak genomen conclusie: LJN BB3523.

Ter toelichting:
De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft op grond van art. 78 lid
1 Wet op de rechterlijke organisatie de discretionaire bevoegdheid om een vordering tot cassatie in het belang der wet in te stellen tegen een rechterlijke uitspraak met als doel de rechtsontwikkeling en rechtseenheid te bevorderen. Een dergelijke vordering kan slechts worden ingesteld indien voor partijen geen gewoon rechtsmiddel openstaat. Voorts is bepaald dat de uitspraak van de Hoge Raad op een vordering tot cassatie in het belang der wet geen verandering brengt in de rechten van partijen, zoals deze uit de bestreden uitspraak van de lagere rechter voortvloeien. Cassatie in het belang der wet heeft dus geen rechtsgevolgen voor de betrokken partijen.

Dit persbericht is door het parket bij de Hoge Raad opgesteld en wordt op verzoek van de procureur-generaal verstuurd en op de website gepubliceerd.

Den Haag, 17 september 2007
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070 - 3611236

LJ Nummer

BB3523


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 17 september 2007 Naar boven