FNV Sport

FNV komt met looneis van 3,5 procent

De onderhandelaars van de FNV-bonden gaan komend cao-seizoen de boer op met een maximale looneis van 3,5 procent. De totale onderhandelingsruimte is door Nederlands grootste vakcentrale becijferd op 4 procent.

Dat staat in de discussienota arbeidsvoorwaardenbeleid `Kansen scheppen. Kansen pakken'. Na raadpleging van de achterban stelt de federatieraad - het parlement van de FNV - het cao-wensenpakket definitief vast op maandag 19 november.

Cao-coördinator Wilna Wind: "Alle seinen staan op groen. Het wordt tijd dat werknemers het zoet van de aantrekkende economie in hun loon kunnen terugzien."

De discussienota geeft daarvoor verschillende mogelijkheden aan: Naast een structurele loonsverhoging zijn afspraken over collectieve resultaatafhankelijke beloningen en eenmalige uitkeringen mogelijk. Maar ook: werkgeversbijdragen die de pensioenpremies van werknemers verminderen.

In specifieke situaties kunnen cao-onderhandelaars een extra structurele loonsverhoging afspreken. Bijvoorbeeld in sectoren met een grote loonachterstand of als er sprake is van een uitzonderlijke arbeidsmarktsituatie.

Relatief veel aandacht schenkt ` Kansen scheppen. Kansen pakken' aan het stimuleren en mogelijk maken van thuiswerken of telewerken. Wilna Wind: "Zeker gezien de positieve opstelling van de werkgevers moet het mogelijk zijn voor onze onderhandelaars om op dit onderwerp een paar flinke slagen te maken."

Nieuw in het cao-beleid van de FNV is de term `groene arbeidsvoorwaarden'. Het gaat daarbij om betrekkelijk eenvoudig te realiseren doelen die het milieu ontzien. Die variëren van een verklaring in de cao over de externe uitstoot van schadelijke stoffen tot een vergoeding van reiskosten voor openbaar vervoer en de fiets. Maar ook het gebruik van milieuvriendelijke lease auto's.

Daarnaast besteedt de discussienota aandacht een staalkaart van onderwerpen, zoals een levenlang leren, werkzekerheid voor iedereen. Maar ook aan specifieke doelgroepen, zoals deeltijders, jongeren en flexwerkers. Ook is in de nota een apart hoofdstuk ingeruimd voor de snel groeiende groep zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers).

17-09-2007