FNV geeft kabinet zesje - dikke onvoldoende voor ontslagrecht

17/09/2007 17:01



FNV Vakcentrale



Het kabinetsbeleid bevat een aantal goede aanzetten, maar het tempo moet absoluut omhoog. Op basis van wat tot nu toe bekend is geeft Nederlands grootste vakcentrale FNV het beleid een zesje. De FNV is blij met de maatregelen om meer mensen te laten meedoen, maar vindt dat het wel wat dynamischer kan. Dat geldt ook voor de topinkomens. Voor de verslechtering van het ontslagrecht geeft de FNV een dikke onvoldoende. Die maatregel helpt geen mens extra aan het werk maar vormt wel een radicale inbreuk op de rechtsbescherming van werknemers. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "De energie waarmee minister Donner nu het ontslagrecht aanpakt is een betere zaak waardig."

De FNV wil snel uitvoering van de afspraken van de Participatietop van eind juni. Voor loonkostensubsidies, participatiebanen en een Taskforce Deeltijd Plus moet het kabinet voldoende geld beschikbaar stellen. Belangrijkste middelen om meer mensen aan het werk te krijgen zijn het opplussen van kleine deeltijdbanen, belastingmaatregelen voor lager betaalden, personeelsbeleid gericht op oudere werknemers en een betere re-integratie van arbeidsongeschikten. Ook de verlaging van de WW-premie moet er nu snel komen. Ook is nog steeds uitbreiding nodig van de kinderopvang en langer - betaald - ouderschapsverlof. De FNV blijft hameren op de dreigende personeelstekorten in onderwijs en zorg. Kwalitatief hoogwaardig onderwijs is een eerste vereiste voor een structurele economische ontwikkeling. In het onderwijs dreigen grote personeelstekorten door de vergrijzing. Steeds minder jongeren willen in het onderwijs werken vanwege de zwaarte van het beroep en de onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. De voorgestelde salarisverbeteringen zijn niet voldoende om de personeelstekorten op te vangen. Met alle negatieve gevolgen van dien voor het opleidingsniveau in Nederland.

Voor het eerst in jaren doet dit kabinet voorzichtige pogingen om het gegraai aan de top in te tomen. Het kabinet laat zich hier echter nog niet van zijn creatiefste kant zien. De aanpak van het huurwaardeforfait is prima. Maar het aantasten van de omkeermaatregel in de pensioenen is niet effectief en zelfs schadelijk. Nu worden pensioenpremies niet belast, maar wel de pensioenuitkering. Dit is een hoeksteen van ons systeem, aldus de FNV. De FNV presenteert vandaag een eigen voorstel voor de topinkomens. Kern daarvan:
- beperken van pensioenen voor inkomens boven de Balkenendenorm, door afschaffen fiscale faciliteiten en plafonds in premie en doorgroeimogelijkheden.
- een extra belastingschijf van 60 procent voor inkomens boven de Balkenendenorm van185.000 euro
- afschaffen gouden handdrukken bij overnames

- verhoging van vermogensrendementsheffing voor inkomens boven de Balkenendenorm
- beperken hypotheekrente-aftrek voor inkomens boven de Balkenendenorm.