Ondernemers tegen kabinetsplan aftrekken pensioenpremies

17/09/2007 17:02



VNO-NCW



DEN HAAG, 17 SEPTEMBER 2007 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland zijn tegen het kabinetsplan om de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies te maximeren. In een brief aan het kabinet en aan de Kamer komen zij met vier hoofdbezwaren tegen het plan om de aftrekbaarheid alleen nog maar mogelijk te maken voor inkomens tot 185.000 euro. De drie organisaties vragen om intrekking van het voorstel.

Maximering betekent een breuk met 'omkeerregel' (onbelast sparen en belast genieten van het pensioen) en schept zo onzekerheid bij burgers en sociale partners over de overheidsbijdrage aan het in standhouden van het Nederlandse pensioenstelsel. Die onzekerheid wordt versterkt door de vrees voor het verder verlagen van eenmaal aangelegde plafonds. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de overheid als één van de dragers van ons pensioenstelsel.

Door de omkeerregel te wijzigen dalen de belastinginkomsten van de overheid op termijn, waardoor later minder geld binnenvloeit om de kosten van de vergrijzing op te vangen, terwijl die dan juist 'piekt'.

De ondernemers voorzien verder fors zwaardere administratieve lasten, o.m. door het moeten splitsen van de pensioenadministraties. Voor deelnemers met een inkomen boven 185.000 euro moet een aparte administratie worden opgetuigd. Dit staat haaks op de kabinetsfilosofie de papieren rompslomp te verlagen.

De huidige omkeerregel past in de internationale praktijk, dat belasting wordt geheven als het inkomen wordt genoten. Het kabinetsvoorstel betekent een verslechtering van het vestigingsklimaat. Voor kennismigranten leidt afschaffing van de omkeerregel tot dubbele belastingheffing. Dit is slecht voor een aantal grote ondernemingen met vaak veel van deze werknemers.

Voor meer informatie:
www.vno-ncw.nl