VNG: corporaties moeten hun maatschappelijke taken kunnen waarmaken

17/09/2007 17:11



VNG



De VNG heeft kennis genomen van het akkoord dat minister Vogelaar heeft gesloten met Aedes over de financiering van de wijkenaanpak. De gemeentebesturen van de 18 gemeenten waar de 40 wijken in liggen krijgen geen directe zeggenschap over de gelden. Wel wordt geregeld dat de wijkactieplannen van de gemeenten en de charters (dit zijn afspraken van de gemeenten met de minister voor WWI over de wijkaanpak) bepalend zullen zijn voor de besteding van deze middelen. Andere departementen zullen tevens een bijdrage leveren aan de wijkenaanpak door hun stimuleringsbijdragen voor specifieke zaken exclusief te benutten in de 40 wijken.

Het is goed dat er nu duidelijkheid bestaat over de organisatie en financiering van de wijkenaanpak. Of de corporaties hun maatschappelijke taak in alle gemeenten kunnen waarmaken is wat de VNG betreft bepalend voor het draagvlak voor dit akkoord. Hier zal de minister een klip en klaar antwoord op moeten geven.

De VNG wil dat er inzicht komt in de vraag of met deze afspraken de corporaties in andere gemeenten nog wel investeringen kunnen doen. Immers, er is niet alleen een opgave in de 40 geselecteerde krachtwijken maar ook in andere wijken van Nederland. Veel gemeenten en corporaties hebben de VNG aangegeven ongerust te zijn. De corporaties moeten meebetalen aan de wijkaanpak en worden daarnaast getroffen door de invoering van de vennootschapsbelasting (die twee miljard euro aan het woonbeleid gaat onttrekken). Daarnaast zullen de huren de komende jaren nauwelijks kunnen stijgen, dus ook daar teren de corporaties op in.

Het is daarom noodzakelijk dat àlle gemeenten direct inzicht krijgen in de reële investeringscapaciteit van de lokale corporatie om vast te kunnen stellen of er nog evenwichtige prestatieafspraken met de corporatie kunnen worden gemaakt. Daarnaast acht de VNG het essentieel dat geregeld wordt dat de reeds gemaakte investeringsafspraken op lokaal niveau met corporaties niet doorkruist worden door dit akkoord.

Ook moet voorkomen worden dat er een bureaucratische rompslomp gaat ontstaan doordat ieder departement zijn eigen regels gaat hanteren. Tevens moet worden voorkomen dat de ander 425 gemeenten achter het net vissen bij diverse stimuleringsbijdragen van de andere departementen.

Den Haag, 17 september 2007








Vereniging Nederlandse Gemeenten