Ingezonden persbericht


Kevin Abbring een maat te groot voor de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup

Het jonge talent Kevin Abbring heeft in de Hellendoorn Rally een prestatie van formaat geleverd. Niet alleen veegde de KNAF Talent First-rijder de vloer aan met zijn concurrentie in de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup, hij finishte ook nog eens als 22e algemeen, vlak achter een grote groep dikke World Rally Cars en 4x4 Groep N bolides. Waarmee de jonge Brabander heeft bewezen dit jaar enorme stappen te hebben gemaakt.

Kevin Abbring was na afloop van de Hellendoornrally even bescheiden en terughoudend als altijd. Ondanks dat hij net een geweldige prestatie had geleverd. Zijn felle rijden met de kleine, pittige Mitsubishi Colt , waarbij hij op onverharde wegen vaak dwarser dan dwars de bochten doorkwam, had op de toeschouwers grote indruk gemaakt. En ook op de concurrentie in zijn eigen klasse trouwens. Vader Edwin Abbring, een hele ervaren en snelle rallyrijder, zag er na de vier klassementsproeven op vrijdagavond al geen gat meer in. "Die jongen is zo snel weggelopen dat het voor mij geen enkele zin meer heeft nog op de limiet te rijden, om te kijken of ik nog een beetje in zijn buurt kan komen", bromde senior, die uiteindelijk als tweede, op bijna 3oe minuut achterstand, in Hellendoorn over het finishpodium zou komen. Kevin Abbring en Hamen Scholtalbers wonnen 15 van de 16 klassementsproeven en gaven alleen op de eerste KP op de zaterdagmorgen een seconde toe op Mark Nieuwlaar. Ook maakte de KNAF equipe geen enkele fout, terwijl er toch zichtbaar op de limiet werd gereden. Zo startte de equipe op vrijdagavond op profielloze slickbanden, terwijl de weg nog met plassen bezaaid was. "Het is nu droog en als er vijftig auto's overheen zijn geweest is er vast een droog spoor. Dan zijn de 'slicks' gewoon sneller", zo verklaarde Abbring zijn keuze. Niets was echter minder waar want door het koele weer droogde de weg niet op. Desondanks maakte Abbring geen slippertje. "Je kunt zien dat die jongen tijdens zijn KNAF rijtraining op de bevroren Scandinavische meren heel veel wagenbeheersing heeft bijgeleerd", verklaarde navigator Scholtalbers de ongelooflijke snelheid in de donkere vrijdagavond. Op de zonnige zaterdag werd er nog een schepje bovenop gegooid en reed de jonge Abbring waanzinnig snelle tijden. Dat het zo goed ging verklaarde de lachende junior door zijn recente ervaringen in de Deutschland Rallye, een driedaags evenement dat voor het WK telt. "Daar hebben Harmen en ik in een paar dagen meer dan driehonderd proevenkilometers op pace-notes moeten zetten, terwijl je maar tweemaal over de proeven mocht. We hebben ontzettend veel geleerd over het opschrijven van alle bochten. Daardoor was het hier met verkennen niet zo moeilijk en waren de notes heel wat preciezer dan voorheen. Daaruit hebben we heel veel snelheid weten te halen. En ook het geweldig hoge ritme in die WK-rally, plus de snelheid van zo'n vierwielaangedreven Mitsubishi Lancer Evo, hebben er een steentje aan bijgedragen dat ik nu zoveel harder ga. Ik kan zelf nog nauwelijks bevatten hoeveel ik dit jaar met rallyrijden heb geleerd. Het is ongelooflijk", aldus het nieuwste talent uit eigen KNAF gelederen.

Het KNAF WK team Jasper van den Heuvel en Martine Kolman reden ook in de Hellendoorn mee, maar dat ter voorbereiding op de komende WK-Rally van Catalunya. Van den Heuvel probeerde in Twente een geheel nieuwe set-up van de Mitsubishi Lancer Evo 9 uit, met nieuw ontwikkelde Proflex schokdempers. Terwijl de wagenafstelling keihard was opgezet en dus ongeschikt voor Hellendoorn, kwam de equipe als vijfde algemeen en eerste Groep N over de finish. "Een hele nuttige ervaring", vond Van den Heuvel.

Uitslag: 1. K. Abbring/Scholtalbers, 191 km (16 proeven) in 1 uur 59'16; 2. E. Abbring/Van der Marel op 3'25; 3. Westerbeek/Mutsaers op 4'29; 4. Nieuwlaar/Kapteijn op 4'43; 5. Hof/Neeskens op 7'30 Stand na 6 rally's: 1/2. Kevin Abbring en Edwin Abbring 100; 3. Henk Westerbeek 74; 4. Mark Nieuwlaar 66; 5. André Hof 56

Stichting KNAF Talent First, Postbus 274, 2300 AG Leiden, 071 - 5892601

---- --