Waterschap Groot Salland

Onderzoek naar explosieven in Overijssels kanaal

Laatste wijziging: 17 september 2007

Deze week start het waterschap in samenspraak met de betrokken gemeenten onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in het Overijssels kanaal bij de bruggen in Raalte, Deventer en Lemelerveld. Het onderzoek is noodzakelijk voor de veiligheid bij de baggerwerkzaamheden die op deze locaties op stapel staan.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat in de Tweede Wereldoorlog bij bruggen in het Overijssels kanaal bommen zijn afgeworpen. Met 'magnetisch onderzoek' is vastgesteld dat in totaal circa 200 voorwerpen om controle vragen. Het merendeel van de voorwerpen zal bestaan uit fietsen, verkeersborden en andere metalen voorwerpen. Gekwalificeerde duikers voeren het onderzoek op de tast uit. Zij gaan van start in Raalte waarna de andere locaties in Deventer en Lemelerveld volgen.

Explosieven

Wanneer een verdacht object wordt waargenomen verwijdert de Explosieven- en Opruimingsdienst (EOD) dit object nadat de nodige maatregelen zijn getroffen.

Baggerwerk al van start gegaan

Begin september is het baggerproject in het Overijssel kanaal van start gegaan. Er wordt alleen gewerkt in veilig verklaarde gebieden.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl