Gemeente Zwolle

Wethouder Witbraad dient ontslag in


Datum uitgave: 09/17/2007

Vanmiddag heeft Emmy Witbraad, wethouder Ruimtelijke Ordening, Financiën, Cultuur en Coördinatie Zwolle Kampen Netwerkstad, haar ontslag ingediend. Zij heeft daarbij onderstaande tekst uitgesproken.

Dames en heren, ik heb besloten om mijn ontslag in te dienen als wethouder van de gemeente Zwolle.

Zo'n twee jaar geleden heeft mijn partij, de PvdA, een beroep op mij gedaan om wethouder te worden.

Ik had toen al zo'n 35 jaar de publieke zaak gediend, als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad en in de Provinciale Staten en als manager bij de overheid. Ik had nog niet eerder de stap gezet naar een politiek bestuurlijke functie. Anderhalf jaar geleden heb ik besloten om die verantwoordelijkheid op me te nemen en ben met veel energie en werklust aan mijn wethouderschap begonnen.

Ik moet constateren dat ik geleidelijk aan draagvlak in de raad heb verloren. Zozeer dat ik de afgelopen periode steeds minder effectief als wethouder kon opereren en dat is niet in het belang van onze stad. Daarom heb ik besloten om mijn verantwoordelijkheid te nemen en mijn ontslag in te dienen.

Het was een moeilijke beslissing omdat ik strijdbaar ben en niet zomaar wil opgeven. Ik ben met enthousiasme aan het werk gegaan als wethouder. Zo heb ik bijvoorbeeld deze week nog het ontwerp structuurplan gepresenteerd dat ter visie zal gaan. Een afgewogen plan, waar ik een bijdrage aan heb mogen leveren en dat naar mijn mening het succes van Zwolle ook voor de toekomst veilig stelt. Ook deze week, is een nieuw festival gepresenteerd dat een enorme aanwinst zal zijn voor Zwolle. Ik heb de afgelopen periode het project Spoorzone op de rails gezet en het gaat me aan het hart om daar afscheid van te nemen.
De samenwerking in het college, met de partners in de stad en met de ambtenaren zal ik missen.
Tot slot zal ik de PvdA-fractie missen. Ook in de fractie waren velen nieuw deze collegeperiode. Vanaf het begin hadden we een vriendschappelijke en inspirerende relatie.

Het was een moeilijke beslissing omdat ik me vanuit mijn sociaal-democratische achtergrond wil inzetten voor alle mensen in deze stad.
Echter, het werk als wethouder vraagt niet alleen kwaliteiten op het inhoudelijke en management vlak. Ik constateer dat het opereren in het politieke krachtenveld niet tot mijn favoriete bezigheden behoort. Mijn passie voor de publieke zaak blijft maar ik ben tot de conclusie gekomen dat een politiek bestuurlijke functie om genoemde redenen niet bij mij past.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 17-09-2007 tot 16-10-2007