Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060725490

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over het `Toppie'-programma van Active4Kids. (Ingezonden 17 september 2007)


1
Bent u bekend met het Toppie-programma voor buitenschoolse opvang van Active4Kids, waarin in de buitenschoolse opvang sport en spel wordt aangeboden op basis van ouderparticipatie? 1) 2)


2
Herinnert u zich nog dat u dit programma positief heeft beoordeeld en goedgekeurd? 3)


3
Deelt u de mening dat het Toppie-programma voldoet aan de voorwaarden van de Wet Kinderopvang?


4
Bent u bekend met de folder van het Toppie-programma van Active4Kids, waarin expliciet wordt aangegeven dat de Buitenschoolse opvang (BSO) op basis van ouderparticipatie gaat plaatsvinden bij verenigingen onder de regels van de Wet Kinderopvang?


5
Bent u bekend met de opzet van het Toppie-programma, waarbij de ouders gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beleid, de organisatie en de opvang van hun kinderen?


6
Deelt u de mening dat een faciliterende organisatie zoals Active4Kids een Toppie-programma mag ontwikkelen en de participerende ouders mag ondersteunen bij de werkzaamheden van een ouderparticipatiecrèche om hiermee de ouders rompslomp en papierwerk uit handen te nemen?


7
Deelt u de mening van gemeenten dat de accommodaties van sportverenigingen niet geschikt zijn als Buitenschoolse opvang locatie omdat ze per definitie niet zouden beschikken over een geschikte binnen- en buitenruimte?


8
Weet u dat in de inspectierapporten van de GGD staat dat door de GGD een accommodatie is afgekeurd op het moment dat deze is aangemeld als ouderparticipatiecrèche, terwijl deze accommodatie op andere weekdagen reeds een aantal jaren in gebruik is als goedgekeurde Buitenschoolse opvang?


9
Op welke wijze denkt u het meten door de GGD met twee maten te voorkomen?


10
Onderschrijft u de ervaring van Active4Kids dat de GGD-inspecteurs de wet- en regelgeving onvoldoende beheersen om een ouderparticipatiecrèche te kunnen toetsen?


11
Bent u van plan om opgeworpen blokkades te slechten, zodat creatieve initiatieven op het gebied van buitenschoolse opvang als Active4Kids niet verzanden in bureaucratie en niet van de grond komen?


12
Bent u bekend met de verwijderingen van vierentwintig Buitenschoolse opvang accommodaties van Active4Kids uit de registers kinderopvang van de gemeenten Veghel en Westland?


13
Bent u bekend met het feit dat deze accommodaties op advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwijderd zijn uit de gemeentelijke registers zonder dat er definitieve GGD-rapporten opgesteld zijn?


14
Weet u dat de VNG hiermee gemeenten adviseert om te handelen in strijd met de Wet Kinderopvang?


15
Wat bent u van plan te doen aan tegenwerking door gemeenten of de GGD bij het opzetten van deze en andere Buitenschoolse opvang initiatieven?


1) Brief OCW, 24/5/07, kenmerk PO/ZO/2007/20804
2) Toppiefolder Verenigingseditie Veghel, aan mw. Dijksma overhandigd op de Kindertop
3) Brief OCW, 24/5/07, kenmerk PO/ZO/2007/20804 "Uw initiatief combineert de mogelijkheden van sport- en spelverenigingen met buitenschoolse opvang. Ik ben ervan overtuigd dat u hiermee inspeelt op een behoefte. Ook creëert u door het leggen van dit verband meer samenhang in het aanbod voor kinderen. Ik ben van mening, dat het goed is als kinderen in contact komen met sport en cultuur. Ik ben dan ook blij met programma´s als deze. Het ´Toppie-programma´ is voor mij dan ook een goed voorbeeld waaruit blijkt hoe de mogelijkheden en kansen die er zijn op creatieve wijze worden benut."