Ministerie van Defensie

17-09-2007 17:17

GEZONDHEIDSZORG URUZGAN IN DE STEIGERS

De Australische projectmanager kapitein Keep verricht de feestelijke opening samen met lokale autoriteiten - Foto: corporal Jamie Osborne

De Australische Reconstructie Taakgroep in Uruzgan heeft deze week twee grote projecten afgerond. Naast de opening van een hospitaal in Tarin Kowt is de Afghaanse provincie een gerenoveerd gezondheidscentrum rijker in Yaklengah.

De Australische eenheid huisvest op Kamp Holland en maakt deel uit van de Nederlandse Task Force Uruzgan. Beide projecten zijn zondag 16 september tijdens een ceremonie aan de lokale overheid overgedragen door de commandant van de Australische taakgroep, luitenant-kolonel Harry Jarvie. "We zien hoogwaardige gezondheids- en onderwijsfaciliteiten als de basis voor een succesvolle leefgemeenschapâ, zegt Jarvie. âDat is ook de reden waarom we zo hard werken voor verbetering van de gezondheidsinfrastructuur in de omgeving van Tarin Kowt.â

De projecten kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de lokale bevolking - Foto: corporal Jamie Osborne

Het hospitaalproject in Tarin Kowt begon eind 2006 en is door de Reconstructie Taakgroep en lokale aannemers zonder vertraging afgerond. Volgens projectmanager kapitein Dan Keep is het hospitaal in krap een jaar tijd één van de beter ontwikkelde medische centra in Zuid-Afghanistan. Er is onder meer gezorgd voor een nieuwe watervoorziening, keuken, consultatiekamers, röntgenapparatuur en een ruimte om infectieziektes zoals cholera op te sporen.

Het tweede project was de Yaklengah gezondheidskliniek, op ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van Tarin Kowt. Renovatie van de kliniek en verbetering van de watervoorziening brachten daar de gezondheidszorg op een hoger niveau. Het werk werd voorbereid door Australische bouwkundigen. Lokale ondernemingen verrichtten veelal de werkzaamheden, wat het gebied direct een gezonde economische impuls geeft.