Stadsdeel Zeeburg

Zeeburg praat actief mee over een gezonde stad

17 september 2007

Op 12 september 2007 vond in stadsdeel Zeeburg een debat over het plan 'Voorrang voor een gezonde stad' plaats. In het stadsdeelkantoor gingen inwoners met elkaar én met stadsdeelwethouder Dennis Straat in gesprek over maatregelen die de luchtkwaliteit in de stad moeten verbeteren.

Actieplan

Het plan 'Voorrang voor een gezonde stad' is opgesteld door het College van burgemeester en wethouders. Het bevat maatregelen die het gebruik van de auto binnen de ring A10 moeten terugdringen. Het maakt, naast 51 andere plannen, onderdeel uit van het Actieplan luchtkwaliteit. Verbetering van de luchtkwaliteit is noodzakelijk om de gezondheid van de Amsterdammers te beschermen en om ontwikkeling van de stad te waarborgen.

Amsterdam in discussie

Door het organiseren van zowel centrale als stadsdeeldebatten probeert het College de mening van de inwoners van Amsterdam te peilen. De mening van Amsterdammers en met name nieuwe ideeën worden besproken, waarna de besturen van de centrale stad en de stadsdelen het definitieve plan vaststellen. Dit plan wordt vervolgens vrijgegeven voor inspraak.
Debatleider Ruben Maes in gesprek met stadsdeelwethouder Dennis Straat

Debatleider Ruben Maes in gesprek met stadsdeelwethouder Dennis Straat

Wat vindt Zeeburg?

In Zeeburg daagde debatleider Ruben Maes de aanwezigen uit hun mening te geven over de beoogde maatregelen en zelf alternatieven aan te dragen. Stadsdeelwethouder Dennis Straat werd regelmatig bij de discussie betrokken en gaf commentaar en toelichting namens het stadsdeel. Er was tevens een deskundig panel van verschillende pluimage aanwezig, om vanuit het eigen vakgebied mee te discussiëren over het thema.
Panelleden geven hun visie
Panelleden geven hun visie

Zeeburg ziet noodzaak in

Bij een peiling aan het begin van het debat bleek dat bijna alle aanwezigen de noodzaak van het verbeteren van de luchtkwaliteit reeds inzagen. Velen maakten zich ongerust over de gevolgen van vieze lucht voor de gezondheid. Opvallend was dat de verhoging van de parkeergelden, een pijnlijk punt uit het plan, geen al te grote weerstand opriep. Men stond niet te lang stil bij het 'straffen' van de autobezitter, maar stuurde juist aan op het nemen van andere positieve maatregelen. Het verbeteren van het openbaar vervoer, promotie van de fiets en het aantrekkelijk maken van de P+R terreinen buiten de stad waren veelgehoorde meningen.

Geniale ideeën

Tegen het einde van het debat probeerde de debatleider hét geniale idee te ontfutselen. Dit leverde vele creatieve suggesties op, als:
* 'Amsterdam als Venetië': meer personen- en goederenverkeer over het water in schone boten

* Een fietsvriendelijk Amsterdam: fietssnelwegen in de stad, snelle verwijdering van fietswrakken en aangepaste autodrempels
* Gratis of goedkoop openbaar vervoer

* Frequenter openbaar vervoer na middernacht
* Promotie van OV-fietsen voor bezoekers van buiten de stad
* Het Witte fietsenplan zoals in Parijs uit de kast halen en inzetten

Het publiek komt met ideeën
Het publiek komt met ideeën

Meer weten?

Deze en nog veel meer ideeën kunt u teruglezen in het complete verslag van de debatavond, dat binnenkort op op deze website gepubliceerd wordt.

Slotdebat

Op donderdag 20 september 2007 om 19.00 uur wordt de reeks debatten afgesloten met een slotdebat in Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam. U kunt die avond in discussie gaan met de portefeuillehouders van de stadsdelen en de verantwoordelijke wethouders van de centrale stad Herrema en Vos. De bevindingen van het debat met de stad tot nu toe worden gepresenteerd. Evenals de resultaten van een aantal aanvullende onderzoeken naar de economische effecten van de voorgestelde maatregelen. Daarna is het woord aan u. U kunt aanschuiven bij een van de debattafels bij het onderwerp waar u het liefst over meepraat.

Kijk voor meer informatie over het slotdebat op www.gezondelucht.amsterdam.nl.