Ingezonden persbericht


AANKONDIGING: NIEUWS!!! * nu nog sensationeler *

MediaDebat in (samenwerking met) debatcentrum LUX in Nijmegen, Marienburg 38-39, maandag 17 september, aanvang 20.00 uur

Sommigen vermoedden het al, maar nu is het dan ook wetenschappelijk bewezen: het televisienieuws is de afgelopen 25 jaar sensationeler geworden. Sneller, persoonlijker, de onderwerpkeuze neigt meer naar rampen en rellen. Dat is de uitkomst van het onderzoek waarmee communicatiewetenschapper Koos Nuijten promoveert op vrijdag 14 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Stichting MediaDebat organiseert in samenwerking met debatcentrum LUX in Nijmegen voor maandagavond 17 september (aanvang 20.00 uur) een debat over de veranderde toon in het nieuws. De toegenomen sensatie blijkt te verklaren door grotere concurrentie tussen de verschillende nieuwsuitzendingen om de gunst van de kijker. De opkomst van de commerciële nieuwsprogramma's zoals RTL Nieuws en Hart van Nederland (SBS 6) hebben ook bij het NOS Journaal verandering gebracht in het nieuwsaanbod.

Maar is het een slechte zaak dat het nieuws sensationeler is geworden, met meer regionaal nieuws, meer burgers aan het woord en meer close-ups? Heeft het televisienieuws daardoor aan kwaliteit ingeboet? Of gaan nieuwsprogramma's gewoon met hun tijd mee? Kortom, zijn alle discussies en zorgen over de serieuze informatievoorziening terecht? Bezien kijkers de wereld met andere ogen, nu het Journaal het nieuws op een meer sensationele manier brengt? Dus heeft de verandering ook maatschappelijke gevolgen? Is een nieuwe kentering nodig?

Koos Nuijten zal zelf, aan de hand van concrete voorbeelden, een toelichting geven op zijn onderzoek. Daarna discussiëren Hans Laroes, hoofdredacteur NOS-Journaal, Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL-nieuws, en Jo Bardoel, hoogleraar communicatiewetenschap Radboud Universiteit Nijmegen, onder leiding van Wouke van Scherrenburg, voorheen Den Haag Vandaag.

17 september, 20:00 uur / LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen / entree gratis / reserveren via 0900-5894636 (ma t/m vr van 10 tot 22.30, za en zo van 11 tot 22.30) Routebeschrijving: http://lux-nijmegen.nl/route.html

--