Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 14 september 2007

17 tot en met 21 september:

André Hazes weekartiest op Radio 5

André Hazes is van maandag 17 tot en met vrijdag 21 september de weekartiest op Radio 5. Een week lang is overdag in ieder uur een van zijn onvergetelijk nummers te horen. Bovendien maken luisteraars kans op de cd-box De Hazes 100 , samengesteld door de fans. Hazes, die op 8-jarige leeftijd voor het eerst op de Nederlandse televisie verscheen, groeide in de jaren tachtig en negentig uit tot hét icoon van het Nederlandse levenslied.

André Hazes (30 juni 1951, Amsterdam) groeit op in de volkswijk De Pijp. Hij zingt al jong zeer verdienstelijk en Johnny Kraaykamp sr. nodigt het jonge 8-jarige talent uit voor een duet in AVRO s Weekendshow. Een verdere doorbraak blijft nog uit. Na talloze baantjes is hij in de jaren zeventig uiteindelijk barkeeper in café De Krommerdt in Amsterdam-West, met het zingen als hobby. In december 1976 wordt zijn nummer Eenzame Kerst plotseling een grote hit. Een jaar later is het weer raak met de singles Mamma en De Vlieger . Hazes naam als vertolker van het gevoelige levenslied is gevestigd.

In de jaren tachtig krijgt zijn carrière een nog grotere vlucht. Hoogtepunten rijgen zich aaneen: uitverkochte optredens in Carré en Ahoy en het door iedereen meegezongen voetballied Wij houden van Oranje . De volle agenda eist echter zijn tol: Hazes wordt geplaagd door stemproblemen en regelmatig vlucht hij in de drank. In 1988 overlijdt zijn vaste producer.

In de jaren negentig brengt de onverminderd populaire Hazes onder meer een duet uit met de stem van de overleden Willy Alberti. In 1999 verschijnt de documentaire André Hazes - Zij gelooft in mij van John Appel. De prijswinnende film maakt van Hazes een icoon. Het gelijknamige nummer, over de steun van zijn vrouw Rachel, groeit uit tot zijn lijflied. Hazes 50ste verjaardag wordt groots gevierd met een heruitgave van al zijn albums, een groot feest in Paradiso en de uitgave van een bloemlezing van al zijn songteksten. In de jaren erna geeft de zanger grootse optredens in onder meer het Olympisch Stadion en de Amsterdam Arena.

Op 27 september 2004 stroomt de Arena voor het laatst vol voor André Hazes: vijftigduizend fans nemen afscheid van de vier dagen ervoor plotseling aan een hartstilstand overleden zanger. Hazes is 53 jaar geworden.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035-677 4167 of 06 - 51809133 ; e: noelle.beyne@omroep.nl