Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 204
datum: 14 september 2007

Aftrap "JONGleren in het verkeer" (0 tot 4 jaar) op de peuterspeelzaal de Tandem en de Sleutel

Peuters én ouders gaan op verkeersles

Op bijzondere wijze zal op 17 september a.s. de start plaatsvinden van het project JONGleren in het verkeer. De aftrap vindt plaats om 08.50 uur bij peuterspeelzaal De Tandem in de wijk Soesterkwartier. Wethouder Luchtenveld en de directeur van Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) dhr. Van Dijk zullen een convenant ondertekenen. Afgesproken is dat de komende twee jaar 1.200 kinderen verkeersles krijgen en dat speciaal voor de ouders informatiebijeenkomsten worden gehouden.

De proef van het project "JONGleren in het verkeer" van september vorig jaar is geslaagd. De gemeente Amersfoort en SWA ondertekenen nu een convenant voor het verkeerseducatieproject. De afspraak is dat het project in alle speelzalen van het SWA zal worden uitgevoerd in 2007 en 2008.

Verkeersopvoeding: vroeg genoeg

Verkeersopvoeding kan niet vroeg genoeg beginnen. Het begint al in de buggy en op het fietszitje. Ongemerkt pikken baby's en peuters al veel op over hoe het er in het verkeer aan toe gaat en hoe je je op straat gedraagt. Ouders kunnen hun jonge kinderen een stevige basis meegeven, door regelmatig te voet en op de fiets met ze op stap te gaan, onderweg te praten over wat er gebeurt op straat en door zelf consequent het goede voorbeeld te geven. Gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat ook peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aandacht besteden aan verkeerseducatie. Met "JONGleren in het verkeer" wil de gemeente Amersfoort vooral de ouders, opvoeders of verzorgers bewust maken van hun rol als verkeersopvoeder.

Educatief programma

JONGleren in het verkeer is een educatief programma dat gericht is op kinderen van 0 tot 4 jaar én hun ouders of verzorgers. De kern van het programma bestaat uit een verkeersthemaweek voor de kinderen en een informatiebijeenkomst voor de ouders. Het is de bedoeling dat de kinderen op een speelse manier kennismaken met de verkeersregels en de verkeersborden. Op de informatiebijeenkomst krijgen ouders praktische tips voor de verkeersveiligheid en verkeersopvoeding van de kinderen. Ook worden ouders geïnformeerd over de verschillende ontwikkelingsfasen van hun kind en hoe ze hiermee in het verkeer rekening kunnen houden.

.

Aftrap
De aftrap van het project 'JONGleren in het verkeer' vindt op maandag 17 september 2007 plaats in peuterspeelzaal de Tandem aan de Paulus Borstraat 41 te Amersfoort. De wethouder van Verkeer, Ruud Luchtenveld, en de directeur van het SWA, Gert van Dijk, geven het startsein aan de peuters én de ouders.

U bent van harte welkom om de aftrap bij te wonen.

Het programma is als volgt:
08.50 uur Ontvangst
09.00 uur Motoragenten geven het startsein om te verzamelen op het speelplein 09.05 uur Voorwoord directeur SWA dhr. Van Dijk
09.10 uur Voorwoord wethouder Luchtenveld
09.15 uur Ondertekenen convenant
09.20 uur Startsein wethouder Luchtenveld en dhr. Van Dijk 09.30 uur Voor de kinderen en genodigden staat koffie/thee en limonade klaar 10.00 uur Einde feestelijke opening

Na het programma is er voldoende gelegenheid om kennis te maken met de initiatiefnemers en betrokkenen.

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11, mobielnr.: 06 52 51 30 46 of e-mail N.vanderSluijs@amersfoort.nl.


---- --