Gemeente Helmond


Ouverture Trap eens wat vaker naar je baas

't Brabants Fietsharmonisch Orkest geeft op maandag 17 september de muzikale aftrap van de fietspromotie-actie.

De gemeente houdt samen met de Fietsersbond en het Helmondse bedrijfsleven een campagne om het fietsgebruik van werknemers te stimuleren. Meer mensen met de fiets naar het werk is gunstig voor de file- en parkeerproblematiek, het klimaat, de luchtkwaliteit én de gezondheid van de werknemers zélf. Op 17 september -de fietsdag van de Week van de Vooruitgang- zorgen wethouder B. Houthooft-Stockx en het Raad van Bestuur van het Elkerliek Ziekenhuis samen met het Fietsharmonisch Orkest voor een ludiek startmoment.

Helmond goede fietsstad

Wethouder Houthooft-Stockx over een van de redenen van de actie. Helmond is een ideale stad voor fietsers. In Helmond zijn de afstanden namelijk zodanig kort, dat de fiets een prima alternatief is voor de auto. Tot het centrum bedragen de afstanden minder dan 4 kilometer; van de ene kant van de stad naar de andere maximaal 8 kilometer. Perfecte afstanden voor de fiets.

Trap eens wat vaker naar je baas

Bij het stimuleren van het fietsgebruik voor woon-werkverkeer is een grote rol weggelegd voor werkgevers én werknemers. De gemeente legt goede en veilige fietspaden aan en zorgt voor bewaakte stallingen in het centrum. In Helmond zijn deze zelfs gratis. Ook het aanpakken van gevaarlijke kruispunten hoort tot de overheidstaak. Bij de rol van het bedrijfsleven gaat het vooral over maatregelen op het vlak van secundaire arbeidsvoorwaarden en over voorzieningen. Maar ook de werknemer zélf heeft een rol. Door wat vaker naar zijn baas te trappen draagt de werknemer bij aan de eigen gezondheid en een gezonder leefmilieu.

Kaft van het handboek Helmondse bedrijven

De gemeente Helmond heeft samen met de Fietsersbond een handboek ontwikkeld waarin effectieve acties staan die bedrijven kunnen toepassen om het fietsgebruik onder het eigen personeel te promoten. Denk hierbij aan het aanleggen van goede fietsstallingen en douchegelegenheden, afspraken met een mobiele fietsenmaker, fietsen van de zaak, bedrijfsfietsen en leuke acties en beloningen voor werknemers die op de fiets komen. Het Helmondse bedrijfsleven is benaderd om mee te doen aan een campagne om activiteiten uit het handboek uit te voeren.

Kopgroep

De volgende bedrijven en instellingen hebben zich aangemeld als kopgroep: Elkerliek Ziekenhuis, Rabobank Helmond, Savant Zorg, Atlantgroep, GGD Zuidoost Brabant en Igo Post. Het handboek is ook beschikbaar voor andere Helmondse bedrijven. De Helmondse campagne heeft als slogan Trap eens wat vaker naar je baas!; de kreet van de succesvolle fietspromotie-actie van de landelijke overheid van enkele jaren geleden.

Fietsen is voordelig

De voordelen van de fiets voor het woon-werkverkeer op een rijtje: Minder files en verkeersopstoppingen. Vooral in de ochtend- en de avondspits, -met veel woonwerkverkeer- is er veel winst te behalen als er meer mensen met de fiets gaan.
De fiets is in de stad sneller. Juist in de steden en dorpen verschilt de reistijd per fiets weinig van de reistijd met de auto. In een dicht stedelijk gebied, zoals Helmond, kan de reistijd per fiets zelfs korter zijn dan die met de auto.
Fietsende werknemers zijn over het algemeen gezonder en minder vaak ziek. Actieve werknemers zorgen voor een goede werksfeer en een optimale werkprestatie. De meeste werkgevers zien hun werknemers graag op de fiets verschijnen.
Een fiets heeft weinig parkeerruimte nodig. Vooral bij dure vierkante meters kan dat nogal wat geld besparen.
Fietsen is goedkoop. Een bedrijfsfiets is goedkoper dan een bedrijfsauto.
Fietsen is goed voor het milieu. Een fietser veroorzaakt geen luchtvervuiling, geen fijnstof en maakt geen lawaai. Ook maakt hij geen gebruik van steeds schaarsere en duurder wordende fossiele energie.

De Week van de Vooruitgang 2007

De actie Trap eens wat vaker naar je baas vindt plaats in de Week van de Vooruitgang. Ook organiseert de gemeente Helmond samen met de NS in die week de treinpromotie-actie Eerste klas reizen voor tweede klas-tarief. In De week van de Vooruitgang, die loopt van 16 tot en met 22 september, zetten tal van mensen, overheden, instellingen en overige organisaties in Nederland zich in voor duurzame mobiliteit. De hele week staat in het teken van lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo meer schone lucht, rust en ruimte te creëren. Kijk voor meer informatie op de website.

Brabant Fietsharmonisch Orkest

't Brabants Fietsharmonisch Orkest zijn zes bewogen musici die gestoken in uniformen van de dorpsfanfare muziek maken waar dat niet wordt verwacht, maar pas op: ze kunnen afstappen en de tandem wordt het decor van een verdwaalpartij, die uitmondt in een absurde taptoe of een goochelact met een fijn staaltje fietsacrobatiek. Kijk voor meer informatie op hun website.