Time : 14:59:43
Date : 14 September 2007
Sender Name: Ertzberg

Europese primeur: Het Leuvense Ertzberg is volledig CO2-neutraal

Werknemers, directie, Raad van Bestuur en aandeelhouders streven naar CO2-neutraliteit.

Leuven - De financiële holding Ertzberg en haar filialen zijn per 1 september CO2-neutraal. Uniek is dat naast de exploitatiezetels van de groep, ook de private aandeelhouders, de leden van de Raad van Bestuur, de directie en alle andere medewerkers vrijwillig hun CO2-uitstoot te reduceren. Wat niet onmiddellijk te reduceren valt, wordt gecompenseerd door CO2 reducerende projecten te steunen.

CO2-audit
Ertzberg liet een volledige CO2 audit uitvoeren door CO2logic. Op basis van deze audit stelde Ertzberg - in samenspraak met het bedrijf- een concreet actieplan op. Dit plan maakt deel uit van een overkoepelend duurzaamheidscharter.

CO2-reductie
Om de CO2 uitstoot zo snel mogelijk te beperken, nam Ertzberg diverse concrete maatregelen: overschakeling op 100% groene stroom, bestelling van een warmterecuperatiepomp, overbruggen van korte afstandsvluchten met de meer milieuvriendelijke Thalys en Eurostar in plaats van met het vliegtuig, implementatie van
duurzaamheidscharter....

CO2-offsetting
Daarnaast voerde Ertzberg een CO2- compensatie (ook CO2 offsetting genaamd) door via investeringen in een Biomassaproject in Andhra Pradesh (Zuidoost-Azië). Hierbij wendt men het lokale landbouwafval aan voor de productie van groene hernieuwbare energie. Bovendien leidt de constante vraag naar de biomassa van dit project tot een meer egale verdeling van de inkomstenstroom van de plaatselijke landbouwers en een verbetering van de lokale tewerkstelling.

Duurzaamheidscharter
Ertzberg tracht de medewerkers, de aandeelhouders, de leden van de Raad van Bestuur en de directie voortdurend bewust te maken van de impact van hun energieverbruik. Ook privé kiezen ze voor een CO2 compensatie om iedereen hierrond te sensibiliseren. Het Ertzberg duurzaamheidscharter omvat verder initiatieven als :
- het aanstellen van de duurzame bank Triodos als derde bankier
- het stimuleren en verbruiken van biologische en fair trade producten

- het zoveel mogelijk vermijden van papier: "bits and bytes don't pollute"

- het onderhouden van de gebouwen met milieuvriendelijke producten
- het sorteren en ter plaatse composteren van afval. Binnen de eigen sector van de vastgoedontwikkeling werd een 'eco design charter' voor architecten en ontwerpers opgemaakt.