Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 september 2007

Vragen van het lid Van der Veen (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over transitieakkoord farmaceutische zorg


1.

Is het waar dat U op het punt staat het transitieakkoord farmaceutische zorg 2008 te ondertekenen? Zo ja, heeft dit te maken met het feit dat er, ondanks afspraken in deze en eerdere convenanten geen alternatieven voor de financieringssystematiek van de farmaceutische zorg zijn ontwikkeld?


2.

Is het waar dat apothekers volgens dit akkoord een deel van hun kortingen en bonussen inleveren, maar nog steeds een substantieel deel behouden? Hoeveel bedragen de werkelijke korting en bonussen die apothekers ontvangen en voor welk deel worden deze kortingen en bonussen in het transitieakkoord daadwerkelijk afgeroomd?


3

Is het waar dat het concept transitieakkoord in principe voor twee jaar geldig is?

Wat is de garantie dat na afloop van dit transitieakkoord er een afdoende nieuwe en transparante financieringssystematiek voor de farmaceutische zorg is ontwikkeld?


4.

Wat is de opbrengst van het transitieakkoord? Gaat het hierbij om werkelijke kostendaling door prijsverlaging ? Hoe groot is de kostendaling door de prijsverlaging die u in dit transitieakkoord voor 2008 afspreekt?


5.

Wordt de ¤ 340 mln die apothekers volgens het vorige geneesmiddelenconvenant (2006-2007) nog zouden moeten inleveren nog terugbetaald? Zo ja, met welk bedrag? Komt een eventuele terugbetaling tot uiting in de premiehoogte?Zo nee, kunt u aangeven waarom u een nieuw convenant afsluit, terwijl het vorige convenant (nog) niet is nagekomen?


6.

Bent u op de hoogte van het feit dat de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken vóór uitbreiding van het preferentiebeleid? Kunnen de zorgverzekeraars het preferentiebeleid binnen het transitieakkoord uitvoeren en zo nee, waarom niet?


7.

Bent u bereid het principeakkoord over het geneesmiddelenconvenant aan de Tweede Kamer voor te leggen alvorens over te gaan tot definitieve ondertekening, zoals eerder meerdere malen aan u is gevraagd? Zo nee, kunt u uitgebreid aangeven waarom niet?

Financieel Dagblad 8-9-2007

Financieel Dagblad, commentaar 10-9-2007

Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws. Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl