Gemeente Den Haag

Persbericht

Den Haag, 18 september '07

Prestigieuze Bessie-award (New York Dance and Performance Awards) toegekend aan Kenneth Flak voor zijn dansprestatie in de nederlandse productie CYP17 van choreograaf André Gingras

Danser Kenneth Flak heeft op maandagavond 17 september jl. in New York een prestigieuze Bessie Award in ontvangst mogen nemen voor zijn dansprestaties in de solo CYP17 , de in Nederland gecreëerde en internationaal succesvolle Korzo productie van André Gingras.

'For a primal, yet hyper-clinical performance with an unflinching intensity of focus; a complete embodiment of man as a twitching, convulsing lab rat in a future world shaped by genetic engineering and alien abductions in CYP17 by Andre Gingras, presented at Danspace Project.' (uit het juryrapport Bessie Awards 2007).

De Bessie Awards - koosnaam voor de New York Dance and Performance Awards - worden jaarlijks uitgereikt aan freelance kunstenaars die in het voorgaande seizoen op dansgebied - en de daaraan gerelateerde kunstvormen - een uitzonderlijke prestatie hebben neergezet op de podia in en rondom New York. Een commissie van programmeurs, curatoren, schrijvers en andere kunstenaars kent de Bessies toe in de categorieën van choreograaf, performer, installatie en nieuwe media, compositie en visueel design. Aan de toekenning van de prijzen is een geldbedrag verbonden. De organisatie van de Bessies ligt in handen van Dance Theatre Workshop Danspace Project en 't Joyce Theatre in New York.

Choreograaf André Gingras en danser Kenneth Flak waren in januari 2007 met CYP17 uitgenodigd in het beroemde Baryshnikov Arts Center in New York en ontvingen na afloop van de voorstelling een staande ovatie van de beroemde Mikhail Baryshnikov zelf. In mei 2007 keerden zij terug naar New York voor een aantal optredens bij Danspace Project. Ook de pers in N.Y. schreef lovend over deze Nederlandse productie: 'It's not often that a dance lives up to its ambitious program notes ('the freak show of the future'), but Mr. Gingras has created a bizarre, funny, often disturbing piece that does just that, and he does it mostly through movement. Here is a world that couldn't be evoked by anything other than the physical detail of Mr. Flak's extraordinary dance.' (New York Times 5 May 2007)

Deze zomer stonden Gingras en Flak met maar liefst tien voorstellingen van CYP17 in het Sydney Opera House in Australië.

Gingras creëerde CYP17 bij Korzo productiehuis voor de dans in Den Haag. De première tijdens het CaDance festival in 2000 betekende zijn definitieve doorbraak als choreograaf in Nederland. Tot op heden wordt hij met deze solo uitgenodigd door gerenommeerde podia, gezelschappen en festivals in het buitenland, zoals onder meer de Biënnale in Venetië, Romaeuropa in Italië en Rencontres Chorégraphiques de Seine-Saint Denis bij Parijs en sinds 2005 door het netwerk National Dance Project in de Verenigde Staten.

Voor CYP17 werkte Gingras voor het eerst samen met videokunstenaar Fabio Iaquone en dramaturge Sue Jane Stoker. CYP17, het gen dat de proteïne maakt dat stress teweeg brengt, gaat over genmanipulatie. In een 'freakshow' van de toekomst passeren superatleten, transgene muizen, Frankenstein voedsel, buitenaardse zwangerschappen en gekloonde varkensorganen de revue. De première van CYP17 maakte een verpletterende indruk op pers en publiek: "CYP17 is zo absurd als Kamagurka's strips zijn, komisch en navrant, soms zelfs ontroerend. Daarbij prachtig van vorm, met dwingende videobeelden van Fabio Iaquone die decor en speler verbinden" (NRC Handelsblad).

Tijdens de komende editie van het TodaysArt Festival keert de voorstelling weer even terug op Nederlandse bodem. Speciaal voor deze gelegenheid is CYP17 te zien op de locatie waar de voorstelling zeven jaar geleden in première ging; zaterdag 22 september, 20.00 uur Korzo theater Kerkstudio, Prinsestraat.42, Den Haag; passepartouts verkrijgbaar via www.todaysart.nl