Doezumse muziekvereniging Beatrix heeft oplossing voor geluidsoverlast


DOEZUM, 20070917 -- De Christelijk muziekvereniging Beatrix uit Doezum heeft geheel op eigen wijze een oplossing bedacht voor de nieuwe regels met betrekking tot geluidshinder waar Minister Cramer aan werkt. Ze speelden op donderdag 13 september letterlijk in een grote regenton te midden van schapen en koeien. Foto's en video's zijn te vinden op: http://www.badenvanhout.nl/persbericht www.badenvanhout.nl

Het lijkt een storm in een glas water, de verontwaardiging over het verbod op langer dan vier uur spelen door een muziekkorps. Minister Cramer van VROM heeft in Kamervragen geantwoord dat er wordt gewerkt aan regels met betrekking tot geluidhinder. Muziekkorpsen produceren veelal meer geluid dan wettelijk is toegestaan en dat leidt tot een beperking van vier uur per week.

Zo gezien leidt die maatregel tot een forse inperking van de mogelijkheden voor de vierhonderdduizend mensen die minstens een keer per week muziek maken in bijvoorbeeld brassbands, fanfare en andere muziekkorpsen.
De Christelijke muziekvereniging Beatrix uit Doezum wil de minister voor zijn. In samenwerking met een lokale ondernemer hebben ze deze ludieke aktie in elkaar gezet.
Met een knipoog naar de regel uit het bekende lied `Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot ....speelt het blinkken Harmonieorkest in een grote regenton.

De gewraakte maatregel van minister Cramer maakt deel uit van het zogeheten Activiteitenbesluit. Hiermee wordt een forse reductie van regeldruk bereikt. Dit komt omdat veel meer bedrijven die geluid produceren, vallen onder de algemene regels van dit besluit en dus geen specifieke vergunning meer nodig hebben.

Ook is er sprake van versobering en harmonisering van voorschriften. De minister wil in het Activiteitenbesluit geen uitzondering maken voor muziekverenigingen, zoals de Kamerleden hadden gevraagd. De reden is even simpel als verontrustend: de gemeenten kunnen, indien gewenst, een oplossing verzinnen als de algemene regels op lokaal niveau als te knellend worden ervaren: Gemeenten kunnen via het ` formuleren van Maatwerk of een verordening extra ruimte voor activiteiten creëren.' Het plaatje wordt al duidelijk: in al die gemeenten waar muziekkorpsen oefenen, moeten ambtenaren aan het werk om `maatwerk' te leveren voor alle muziekverenigingen. Minister Cramer kijkt vanuit Den Haag glimlachend toe: zíj heeft minder werk.