Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

September 2007

Alphen aan den Rijn | maandag 17 september

God in Nederland
Over ontkerkelijking en nieuwe aandacht voor religie

Op 17 september 2007 organiseert VU podium, in samenwerking met de PKN gemeente Oudshoorn-Ridderveld in Alphen aan den Rijn, een lezing door Henk Vroom, hoogleraar aan de Faculteit der Godgeleerdheid (VU), over geloven in Nederland.

Klaagden we 10 jaar geleden dat geen krant meer echt iets over religie schreef, vandaag de dag staat het overal. Maar hoe! Ons deel van de wereld is sterk geseculariseerd. Toch neemt over de hele wereld religie weer een grotere plaats in en dat geldt niet alleen voor de islam. Religie en de zin van het leven krijgen meer aandacht. Mensen blijven geloven maar volgen wel andere patronen. Aan de ene kant zijn er groepen met een omlijnde boodschap, aan de andere kant zijn er meer open kerken met een grote verscheidenheid aan mensen. Geloof is individueler geworden en mensen zoeken zelf uit waar ze bij willen horen. Krijgt geloven ook weer een plaats in het publieke domein? De harde liberale secularisten proberen religie in de binnenkamer op te sluiten en het publieke domein "neutraal' te houden. Voor overtuigde moslims en christenen echter zijn geloof en samenleving geïntegreerd. De grote vraag is natuurlijk wel wat de pluralisering en individualisering van geloofskeuzen betekent voor het kerkelijke beleid en voor de mensen. Henk Vroom schreef ook over dit onderwerp in het boek Plaatsbepaling (uitgeverij Meinema, 2006)

Waar en wanneer?


Datum: Maandag 17 september 2007
Tijd: 20.00 uur

Plaats: Alphen aan den Rijn, Zalencentrum de Bron | Troubadourweg 2 Toegang: gratis

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl E-mail: vupodium@dienst.vu.nl tel. (020) 598 9292

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers
Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Hanneke Vonk of Gert de Jager tel. (020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing