Gemeente Valkenswaard


Start herinrichting Bakkerstraat en Peperstraat

De afgelopen week hebben al diverse voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden voor de herinrichting van (gedeelten van) de Bakkerstraat en de Peperstraat in Valkenswaard. Vanaf maandag 17 september aanstaande vindt de feitelijke reconstructie plaats. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden vóór 1 februari zijn afgerond in verband met Carnaval. Dit is alleen haalbaar als de weersomstandigheden gunstig zijn.

De reconstructie wordt uitgevoerd volgens het ontwerp dat met de bewoners is besproken tijdens de informatieavond op 30 mei van dit jaar. Voor belangstellenden ligt de definitieve ontwerptekening ter inzage in de Informatiehoek in de hal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15.

Uit te voeren werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit:

* het vervangen van de riolering;

* het treffen van voorzieningen om het regenwater ter plekke te infiltreren (afkoppelen van riolering);

* het herinrichten van de weg, van gevel tot gevel, met nieuwe materialen;

* het deels vervangen van parkeerplaatsen door groen en het aanleggen van extra parkeerplaatsen;

* het gelijkwaardig maken van de aansluitingen van de Meule, De Hofnar en de Hegmulder op de Bakkerstraat en De Hofnar op de Peperstraat (opheffen voorrangssituatie in Bakkerstraat, respectievelijk Peperstraat);

* het aanleggen van cirkelvormige drempels ter hoogte van aansluitingen van De Hofnar.

Het aanpassen van het openbaar groen bestaat uit planten van nieuwe bomen met onderbeplanting, het aanbrengen van hagen en het aanplanten van het nieuwe plein en het bestaande plein ter hoogte van de kruising Bakkerstraat - Peperstraat. Deze werkzaamheden starten in november en lopen door tot eind maart 2008.

Onderdeel van de herinrichting is ook het plaatsen van een kunstwerk op het oude plein Bakkerstraat - Peperstaat voor "Hofnarstede". In overleg met de kunstcommissie is besloten een stenen kunstwerk te plaatsen met de naam "House of prayers" (=het gebedshuis) van kunstenaar Jan van de Pol. Het is een 'interactief' kunstwerk in die zin dat voorbijgangers er niet alleen naar kunnen kijken, maar het ook kunnen aanraken. Ze kunnen de 'gebedsrollen' aan het object in beweging zetten.

Wegafsluiting
Vanwege de werkzaamheden zullen steeds gedeelten van de betreffende straat worden afgesloten voor het verkeer. Als eerste wordt vanaf maandag 17 september het stuk van de Bakkerstraat afgesloten vanaf de kruising met de Leenderweg/Markt tot aan De Hofnar. Deze afsluiting zal naar verwachting drie weken duren, dus tot en met vrijdag 5 oktober aanstaande.

Informatie
De bewoners zijn vooraf per brief geïnformeerd over de werkzaamheden en verkeersmaatregelen. Per fase van het werk ontvangen de betreffende bewoners nader bericht over de bereikbaarheid van hun pand. Wij zullen dan ook een vervolgpublicatie plaatsen over de voortgang van het werk en de wegafsluitingen.

Met vragen over de uitvoering kunt u terecht bij de toezichthouder op het werk, de heer R. Potma van adviesbureau RA infra. Hij is telefonisch bereikbaar onder nummer 040-2076163. Met overige vragen kunt u terecht bij mevrouw A. de Vries van de afdeling Leefomgeving, team Realisatie. Zij is telefonisch bereikbaar onder nummer 040-2083699.