Ingezonden persbericht


Debat: Nederlandse televisienieuws sensationeler geworden

HERINNERING: NIEUWS!!! * nu nog sensationeler *

MediaDebat in (samenwerking met) debatcentrum LUX in Nijmegen, Marienburg 38-39, maandag 17 september, aanvang 20.00 uur

Van degelijk en droog naar snel en spannend: het Nederlandse televisienieuws is een stuk sensationeler geworden, concludeert Koos Nuijten. Hij promoveert morgen aan de Radboud Universiteit van Nijmegen op onderzoek naar duizenden items die de afgelopen 25 jaar in het NOS-Journaal zijn uitgezonden. Sneller, persoonlijker, de onderwerpkeuze neigt meer naar rampen en rellen. De veranderingen lijken te verklaren door de opkomst van commerciële nieuwsprogramma's als RTL-Nieuws en Hart van Nederland (SBS 6).

Heeft het televisienieuws aan kwaliteit ingeboet door de toename van regionaal nieuws, meer burgers aan het woord en meer close-ups? Of gaan nieuwsprogramma's gewoon met hun tijd mee? Verandert het wereldbeeld van de kijkers, nu ook het NOS-Journaal het nieuws op een andere manier brengt? Dus heeft dit ook maatschappelijke gevolgen? Is een nieuwe kentering nodig?

Na een inleiding van Koos Nuijten debatteren Hans Laroes (hoofdredacteur NOS Journaal), Harm Taselaar (hoofdredacteur RTL-Nieuws), Hans Beerekamp (TV-recensent NRC Handelsblad) en Jo Bardoel (hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit) onder leiding van Wouke van Scherrenburg (voorheen Den Haag Vandaag) over de sensationalisering van het nieuws en de positie van het oude, vertrouwde Journaal in een exploderende informatiesamenleving.

17 september, 20:00 uur / LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen / entree gratis / reserveren via 0900-5894636 (ma t/m vr van 10 tot 22.30, za en zo van 11 tot 22.30) Routebeschrijving: http://lux-nijmegen.nl/route.html

Informatie: redactie@mediadebat.nl; zie ook www.MediaDebat.nl

Met vriendelijke groet, namens Katrien de Klein,
Anne-Will Fisser
Telefoon: 06 48751107
Stichting MediaDebat