Raad van State


Week 38

Maandag 17 september 2007

09.00 uur

Zitting over de bestuursdwang die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft aangekondigd toe te passen ten aanzien van Kledingwinkel New Yorker aan de Nieuwendijk. Deze aanschrijving vindt plaats vanwege overschrijding van geluidsnormen door airco-apparaten. Eerdere opgelegde dwangsommen hebben in het verleden niet tot resultaat geleid, daarom is het stadsdeel overgegaan tot bestuursdwang en zijn de apparaten stilgelegd en verzegeld. De kledingwinkel is het niet eens met het besluit om bestuursdwang toe te passen en verzoekt de Raad van State om dit besluit te schorsen. (zaaknummer 200706477/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht waarbij is vastgesteld welke gebieden van de provincie Utrecht deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur met het oog op hun kwetsbaarheid. In de kwetsbare gebieden gelden beperkingen voor de ammoniakuitstoot uit veestallen. Een aantal agrariërs in de provincie Utrecht is het niet eens met dit besluit en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200700759/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Maaspoort Oud Empel" van de gemeente Den Bosch. Een aantal inwoners van Den Bosch is tegen het goedkeuringsbesluit en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200605232/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dronten heeft verleend aan de Stichting Oost Flevoland Woondiensten voor de bouw van een appartementengebouw aan de Boeg en De Stag in Dronten. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in februari 2007 een eerder beroep van een aantal omwonenden tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Volgens de rechtbank zitten er essentiële verschillen tussen het bouwplan voor het appartementengebouw zoals dit uiteindelijk voorligt en het appartementengebouw zoals dit was voorzien in het wijkontwikkelingsplan. Het gemeentebestuur van Dronten en de Stichting Woondiensten zijn het niet eens met deze uitspraak en komen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200702041/1, 200702045/1, 200702047/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het dijkversterkingsplan Noordwijk. De Vereniging van Eigenaren "De Muze" en Vereniging van Eigenaren "De Boschflat" zijn tegen het goedkeuringsbesluit en verzoeken de Raad van State om dit te schorsen. (zaaknummer 200702359/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl om op te treden tegen het gebruik van het pand aan de Molenberg voor horecadoeleinden. Het pand wordt geëxploiteerd door de Stichting Cultureel Centrum De Molenberg. Het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en Aanverwante bedrijf Horeca Nederland, afdeling Eemsmond, heeft de gemeente om optreden verzocht, omdat de horeca-activiteiten van De Molenberg in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan. Volgens de gemeente gebruikt De Molenberg het gebouw voor culturele doeleinden en niet voor horecadoeleinden. (zaaknummer 200702130/1)

15.00 uur

Zitting over de nadere eisen die het college van burgemeester en wethouders van Opsterland heeft gesteld met betrekking tot een golf- en countryclub aan de Van Harinxmaweg in Beetsterzwaag. Het gemeentebestuur heeft strengere geluidsnormen opgelegd na klachten over geluidhinder van omwonenden. (zaaknummers 200702339/1 en 200702755/1)

Dinsdag 18 september 2007

Vanwege Prinsjesdag zijn er vandaag geen zittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak. De leden van de Raad van State zijn aanwezig in de Ridderzaal op het moment dat Koningin Beatrix de troonrede voorleest.

Woensdag 19 september 2007

10.00 uur

Zitting over de nadere eis die het dagelijks bestuur van de Milieudienst West-Holland heeft opgelegd aan supermarkt Hoogvliet in Leiden om de koel- en vriesmeubelen af te dekken om energie te besparen. Hoogvliet is het niet met deze verplichting eens en verzoekt de Raad van State om schorsing van deze verplichting. Vorige week heeft de Raad van State in een groot aantal zaken uitspraak gedaan over de verplichting om koel- en vriesmeubelen af te dekken. Deze uitspraken hebben veel aandacht gekregen van de media. Het persbericht en de volledige tekst van deze uitspraken is te lezen op deze site ('MEDIA' - 'Persberichten'). (zaaknummer 200706134/2)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de subsidie die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan de Stichting Tamara voor het project "Groeiboekje". Het subsidiebedrag bedraagt ruim EUR 30.000. Het project heeft als doel het bestrijden van ondervoeding bij kinderen in Paramaribo. Het provinciebestuur heeft een bedrag van bijna EUR 6.000 teruggevorderd, omdat dit onverschuldigd betaald zou zijn. (zaaknummer 200702626/1)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan "Buitengebied Bellingwedde 1998" van de gemeente Bellingwedde. (zaaknummer 200701677/1)

11.00 uur

Zitting over het verzoek dat omwonenden van scholengemeenschap Erasmus in Almelo hebben gedaan aan het gemeentebestuur om op te treden tegen de school in verband met geluidoverlast die zij ondervinden. (zaaknummer 200705982/1)

Donderdag 20 september 2007

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lisse heeft verleend voor een parkeerkelder, een winkelstrook en 44 appartementen aan de Heereweg en de Berkhoutlaan in Lisse. Het betreft een project om het winkelcentrum "De Madelief" op te knappen. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de bouwvergunning en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Haag, in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vrezen voor overlast van auto's en vrachtwagens als gevolg van de komst van de nieuwe winkels. (zaaknummer 200702134/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Neder Betuwe heeft verleend aan een boomkwekerij aan de Tielsestraat in Opheusden voor het opwekken van groene energie. Deze moet worden opgewekt door het verstoken van frituurvetten en plantaardige olie. Een omwonende stelt daarvan geurhinder te ondervinden en vindt dat de luchtkwaliteit erdoor verslechtert. Hij komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200700233/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Megen Kapelstraat/Meerstraat" van de gemeente Oss. Het plan maakt de bouw van ongeveer 70 woningen mogelijk. Een nabijgelegen veehouder is tegen de woningbouw. Hij vindt dat de woningen te dicht bij zijn bedrijf zijn gepland en vreest dat daardoor in de toekomst zijn uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. De veehouder heeft beroep ingesteld tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200705538/2)

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waalwijk heeft verleend voor de verbouwing en uitbreiding van een fitnessruimte aan de Eerste Zeine in Waalwijk. Een omwonende is tegen de uitbreiding en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Breda, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200700729/1)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Hellendoorn-Noord" van de gemeente Hellendoorn. Het plan maakt de bouw van ongeveer 300 woningen mogelijk in de kern Hellendoorn. Een omwonende verzet zich tegen de woningbouw. Hij is onder meer tegen het verwijderen van een groenstrook als gevolg van de woningbouw en hij vindt de te bouwen woningen te hoog. Ook een nabijgelegen biologische veehouder is tegen het plan. Hij vreest in de toekomst nadelige gevolgen van de woningbouw bij zijn bedrijf in de buurt. De omwonende en de veehouder hebben beroep ingesteld bij de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoeken zij de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200705090/2)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland heeft verleend voor een restaurant aan de Dorpsstraat in Scharendijke. Meerdere inwoners van Scharendijke verzetten zich tegen de bouw van het restaurant en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Breda, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200700863/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo aan Bio Energie Bunne Holding B.V. heeft verleend voor een biogasinstallatie voor duurzame energie aan de Roderweg in Bunne. Meerdere omwonenden zijn tegen de vergunning en komen in beroep bij de Raad van State. Zij stellen geuroverlast te ondervinden en vinden dat een onderzoek had moeten verricht naar de milieueffecten van de installatie. (zaaknummer 200700572/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Onderwijs van het Plan van Scholen 2007-2008-2009 voor de gemeente Wierden. Het college van burgemeester en wethouders van Wierden is het eens met de vaststelling en verzoekt de Raad van State die te schorsen. (zaaknummer 200706289/2)

Vrijdag 21 september 2007

11.30 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Defensie om manschappen van de Koninklijke Marechaussee opdracht te geven de jassen met het opschrift "POLICE" niet meer in functie te dragen in Nederland. De Stichting Taalverdediging had daarom verzocht. Deze organisatie verzet zich vaker tegen de verengelsing van de Nederlandse taal. De staatssecretaris heeft het verzoek afgewezen, omdat volgens hem "POLICE" een internationaal begrijpelijke term is. Het bezwaar van de stichting tegen de afwijzing is vervolgens door de staatssecretaris niet-ontvankelijk verklaard. Nadat haar beroep hiertegen door de rechtbank in Den Bosch ongegrond is verklaard, komt de stichting nu in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702225/1)

Agenda voorgaande week 37