PERSBERICHT VLUCHTELINGEN-COLLECTIEF LEEUWARDEN

Za 15-09-2007

VEEL GEWELD TEGEN DEMONSTRANTEN KAMP ZEIST

MANIFESTATIE

VluchtelingenCollectief was met een aantal mensen aanwezig bij een manifestatie bij de ingang van kamp Zeist op zaterdag 15 september. Deze manifestatie was bedoeld om aandacht te vragen voor de het lot van mensen in vreemdelingendetentie. Behalve de manifestatie was een zogenaamde burgerinspectie gepland welke tot doel had om de leef-situatie binnen de hekken van het kamp te bekijken.

GEWELD

Alhoewel verwacht kon worden dat geen toestemming zou worden verleend voor deze inspectie, schrok VluchtelingenCollectief toch van het grote geweld dat marechaussee, ME, landmacht en bewakingspersoneel gebruikten tegen actievoerders.

Op televisie was al duidelijk te zien hoe een vrouw door een hond in haar been werd gebeten en vervolgens door de hond en zijn begeleider van een heuveltje af werd gesleurd hetgeen fors letsel veroorzaakte. Desondanks stond de actievoerster niet hinderlijk opgesteld buiten de hekken en haar ludieke actie leverde geen bedreiging op. In plaats het bieden van hulp, pakte de marechausse haar vervolgens ook nog hard aan.

ONBEGRIJPELIJKE ME-ACTIE ACHTERAF

VluchtelingenCollectief was echter het meest geschokt door een charge die overduidelijk op aanwijzingen van de marechaussee plaats vond door een peleton ME op het moment dat de acties al geruime tijd voorbij waren, alle actievoerders zich hadden teruggetrokken en meer dan de helft al huiswaarts was gekeerd:

Het peleton ME blies de aftocht en marcheerde richting ME-busje. Halverwege en ver buiten de hekken passeerde zij een catering-busje waarachter een klein groepje nietsvermoedende actievoerders dat buiten het zicht van de ME in het gras zat na te praten. De ME-ers begonnen na het passeren van hetbusje zonder direkte aanleiding en zonder waarschuwing op aanwijzingen van marechausse plotseling in schijnbaar blinde razernij met de wapenstok op het groepje in te hakken. Terwijl de actievoerders in paniek alle kanten uitstoven om de klappenregen te ontwijken, werd 1 actievoerder in een woud van ME-ers meegesleurd in het klaarstaande busje dat onmiddellijk daarna vertrok.

MARECHAUSSEE

Het gebruik van geweld door met name de marechaussee was al vaker omstreden. Ook VluchtelingenCollectief ontving in het verleden meldingen vanuit uitzetcentra over excessief en ongeoorloofd geweld door groepen bewapende marechausse tegen weerloze en soms ernstig zieke vluchtelingen.

MENSENRECHTEN VAN ILLEGALEN IN HET GEDING

Tijdens de manifestatie bleek opnieuw dat illegalen steeds meer verworden tot rechteloze wezens. Het onterecht stigmatiseren van illegalen als criminelen, het toenemende aantal razzia's en het uitzetbeleid zijn niet alleen onmenselijk maar bovendien contra-produktief. VluchtelingenCollectief zal blijvend aandacht besteden aan het lot van illegalen, ook in Leeuwarden.

Informatie: Christoph, telefoonnummer 06 - 24.69.90.82


---- --