Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen UvA

Dr. G. Dari-Mattiacci is benoemd tot hoogleraar Law & Economics aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Giuseppe Dari-Mattiacci gaat zich bezighouden met onderzoek op het gebied van de economische analyse van het recht. De economische analyse van het recht (of rechtseconomie) is een methodologie die wordt gebruikt om de invloed van het recht op het menselijk gedrag te begrijpen. Rechtseconomie gebruikt micro-economische en econometrische technieken om diverse aspecten van het recht te analyseren: van aansprakelijkheidsrecht tot contractrecht, van strafrecht tot milieurecht, van intellectueel eigendomsrecht tot procesrecht en constitutioneel recht. Dari-Mattiacci's onderzoek verrijkt de traditionele methode door gebruik te maken van een historische analyse. Op deze manier kan het recht in een evolutionair perspectief geplaatst worden, wat nieuwe onderzoeksvragen oplevert. Dit geeft inzicht in hoe veranderingen in sociaal-economische factoren het recht beïnvloeden en vice versa.

Dari-Mattiacci heeft rechten gestudeerd aan de universiteit van Rome, La Sapienza, en is in 2002 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Hij begon zijn carrière aan de UvA in 2004, eerst als universitair docent en recentelijk als universitair hoofddocent en program director van het foundations of law & economics programma van het Amsterdam Center for Law and Economics (ACLE). Hij is tevens research fellow bij het Tinbergen Instituut. Voorheen was Dari-Mattiacci werkzaam aan de Universiteit Utrecht als onderzoeker en bij George Mason University School of Law als gastonderzoeker. In 2007 ontving hij een Vidi-subsidie van NWO voor onderzoek naar de evolutie van wetgeving in het oude Rome (Fiat Lex: the evolution of lawmaking), een onderzoeksproject dat juridische, economische en historische analyse combineert.

Dr. J.J.A.G. Driessen (1974) is benoemd tot hoogleraar Financial Derivatives aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Als hoogleraar zal Joost Driessen zich richten op de kwantitatieve analyse van de prijsvorming en risico's van financiële derivaten. De recente problemen op de markt voor derivaten gebaseerd op subprime-hypotheken (hypotheken voor mensen met een lage kredietwaardigheid) hebben wederom aangetoond dat verkeerd gebruik van financiële derivaten een bedreiging vormt voor de stabiliteit van financiële markten.


Door middel van een statistisch-wiskundige benadering draagt het onderzoek van Driessen bij aan een beter inzicht in de risico's van deze complexe instrumenten. Hierbij zal hij ook aandacht besteden aan de invloed van liquiditeitsrisico op de prijsvorming van derivaten. Verder blijft Driessen onderzoek doen naar de keuze van beleggingsportefeuilles, het rendement en risico van private equity-fondsen, en het meten van kredietrisico.

Driessen promoveerde in 2001 op een proefschrift over de termijnstructuur van rentes en rentederivaten aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2001 is Driessen verbonden aan de UvA, eerst als universitair docent en vanaf 2005 als universitair hoofddocent Finance. Daarnaast is hij senior onderzoeker bij Netspar. Ook is Driessen research fellow bij het Tinbergen Instituut. In 2003 ontving hij een Veni-subsidie van NWO voor onderzoek naar kredietrisico en kredietderivaten.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.