Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht - 17 september 2007
CENSIS - ABVAKABO FNV - CNV Publieke Zaak - RMU

Schippersinternaten: voorstellen minister Rouvoet volstrekt onvoldoende

De sector Schippersinternaten heeft in een brief aan de Tweede Kamer de problematiek in de 18 internaten voor schippers- en kermisjeugd nogmaals verduidelijkt. Aanleiding is het schrijven van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan de Tweede Kamer (d.d. 10 september), waarin de bewindsman ingaat op het extra bestuurlijk overleg van 6 september jl. met de sector.

Namens de werkgevers en vakorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en RMU benadrukt algemeen directeur Peter Vlok van CENSIS nogmaals de knelpunten in de kwaliteit van zorg en de achterstelling in salariëring van de medewerkers in de internaten ten opzichte van vergelijkbare andere sectoren. De sector heeft voor een optimale kwaliteit per direct 4 miljoen euro nodig. De kosten voor de overgang naar de CAO Jeugdzorg bedragen 3 miljoen euro.

Te weinig inzet van personeel en achterstelling in salariëring Het belangrijkste knelpunt in kwaliteit is te weinig inzet van personeel. Geregeld komt het voor dat op groepen van 15 kinderen slechts 1 leid(st)er beschikbaar is. In de jeugdzorg is dat veelal 2 leid(st)er per 8 à 10 kinderen en in de kinderopvang 1 leid(st)er per 6 kinderen (0-4 jaar) of 1 leid(st)er per 10 kinderen (4-12 jaar). De sector benadrukt dat de verhouding medewerkers/aantal kinderen per groep door de inspecterende instanties in andere sectoren als onverantwoord zou worden gezien, met als gevolg dat de schippersinternaten gesloten zouden moeten worden. De Inspectie Jeugdzorg heeft al in 2005 de kwaliteitsknelpunten in de sector geconstateerd: groepsleiding moet soms op twee groepen tegelijk aanwezig zijn; er zijn stagiaires zonder begeleiding op een groep; bijscholing ontbreekt, er zijn geen middelen voor de aanpak van kinderen met een bijzondere zorgvraag en er is gebrek aan financiële middelen.

Het recent in opdracht van werkgevers en vakorganisaties door de Human Capital Group uitgevoerde onderzoek "Vergelijking Arbeidsvoorwaarden in de sector Schippersinternaten" geeft een achterstelling in salariëring aan ten opzichte van vergelijkbare sectoren. Groepsleiding in de schippersinternaten verdient voor identiek werk 400 euro bruto per maand minder dan in de jeugdzorg.

Aanbod Ministerie voor Jeugd en Gezin
In het extra bestuurlijk overleg op 6 september jl. met het Ministerie voor Jeugd en Gezin is het verzoek van de sector om extra geld afgewezen. Het ministerie wil niet verder gaan dan de subsidie vast te stellen op basis van het kindertal per 15 september 2 jaar voor de subsidieperiode (was 1 jaar). Bij een dalend kindertal betekent dat extra budget; voor 2008 komt dat neer op circa 1,4 miljoen euro. Het ministerie wil tevens een oplossing voor de wachtgeldproblematiek in samenwerking met de sector. De (financiële) verantwoordelijkheid voor de wachtgelden moet bij de internaten komen te liggen.

Reactie sector Schippersinternaten
In de brief aan de Tweede Kamer stelt de sector Schippersinternaten dat verschuiving van de peildatum voor subsidie geen reële optie is. Bij een gelijkblijvend of stijgend kindertal blijft het budget per kind gelijk of daalt zelfs, waardoor de benodigde kwaliteitsverbetering niet gerealiseerd kan worden. De sector verklaart zich bereid om, onder voorwaarden, over de wachtgeldproblematiek mee te denken. Echter, er zijn onvoldoende mogelijkheden om aan boventallig personeel ander werk te bieden.

Oplossing
De sector ziet het volgende besluit van de Tweede Kamer als een voorlopige oplossing:
. De 1,4 miljoen euro, die het ministerie voor 2008 aan het budget wil toevoegen, wordt een structureel onderdeel van het kindbedrag. De dan nog aanwezige problematiek binnen de sector zal in goed overleg met het ministerie worden besproken.
. Nader overleg moet plaatsvinden over de wachtgeldproblematiek.

Verwacht wordt dat de wensen van de sector Schippersinternaten ter sprake komen bij de algemene financiële beschouwingen op 2 en 3 oktober a.s. Begrotingsbehandeling op 20, 21 en 22 november.

Informatie:
Peter Vlok (algemeen directeur CENSIS), tel. 0180 - 691427; 06 - 22 24 82 17 Corrie van Brenk (bestuurder ABVAKABO FNV), tel. 079 - 353 63 14; 06 -22 47 51 25 Eldert Grootendorst (bestuurder CNV Publieke Zaak) tel. 06 - 53 64 09 01 Chris Baggerman (bestuurder RMU) tel. 0318-543030; 06 - 54 37 68 58


---- --